Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 6 september 2018

Deze 5 elementen bouwen wij niet meer in jouw website

Natuurlijk mag je jouw website zo bouwen zoals jij het zelf wilt. Wil je veel tekst, of juist veel foto’s? Alles kan. Maar soms zien wij dingen langskomen die echt niet meer thuishoren op websites. Wij bespreken hieronder vijf dingen die echt niet meer thuis horen op je website.

1. Veranderde scroll snelheid

Hoe snel de muis beweegt (aanwijzersnelheid) en hoe snel je scrollt zouden altijd hetzelfde moeten zijn. Behalve als je dit op je website hebt aangepast. Waarom moet je je scroll snelheid niet aanpassen? Simpelweg omdat het irritant is: of je gaat te snel door de website heen of je scrollt juist zo sloom als een slak door de website. Niet aanpassen dus. Zeker niet op een touch device zoals een tablet of mobiel aub!

2. Automatisch afspelende muziek/geluid

Stel je voor, je luistert lekker naar je eigen playlist terwijl je een website bezoekt, wanneer er opeens een irritant deuntje of stem door je muziek heen klinkt. Heel irritant en frustrerend oftewel automatisch geluid of muziek is gewoon een no go, trust us!

3. Teveel gebruik van animaties

Met animaties kan je goed de aandacht trekken van je bezoekers maar zorg er wel voor dat de animaties typerend zijn voor jouw bedrijf. Gebruik dus geen animaties zonder een goede reden en vooral niet teveel animaties! Je website wordt dan te druk en te onoverzichtelijk.

4. Gebruik van verkeerde stockfoto’s

Stockfoto’s zijn goedkope (en vaak ook gratis) te verkrijgen foto’s op internet. Ze kunnen dus uiten waar jouw merk of bedrijf voor staat. Maar let op dat je niet de verkeerde stockfoto’s gebruikt.  Zoals bijvoorbeeld een stockfoto die vaak gebruikt wordt in een internetmeme*. Mocht je zo’n soort stockfoto gebruiken dan zal je bedrijf minder snel serieus genomen worden. Wij hebben hier nog 5 tips voor de perfecte stockfoto’s.

* Internetmeme (uitgesproken als ‘internetmiem’) is een term die gebruikt wordt om een concept te beschrijven, dat zich via het internet van persoon tot persoon aan een hoog tempo verspreidt. De term is verwant aan het concept van memes, hoewel deze term een veel bredere categorie van culturele informatie aanduidt.

5. Pop-ups / Lightbox / Fancybox

De grootste no-go van dit moment: pop-ups! Wat zijn pop-ups? Een pop-up is een nieuw (vaak kleiner) venster dat verschijnt bovenop je geopende venster. Pop-ups worden vaak gebruikt voor agressieve reclame of malware en ze zijn voornamelijk heel irritant. Gewoon niet doen dus!

Wat mag dan wel op je website?

Gebruik jij één van de bovenstaande dingen op jouw website? Bedenk dan even goed waarom je deze functionaliteit gebruikt en het nut hiervan, even in het oogpunt van de beste User Experience. Wat werkt juist wel voor je website? Zorg ervoor dat je website zo gebruiksvriendelijk mogelijk is, gebruik een helder en duidelijk design en nuttige content. Zorg ervoor dat je website representatief is voor je bedrijf of merk.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht