Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 18 augustus 2017

Van wie is de content op je website?

Je hebt een website maar je hoeft niet persé als enige verantwoordelijk te zijn voor de content. Je kan personeel hebben dat content publiceert maar ook reacties van bezoekers of externe tekstschrijvers vallen onder je eigen verantwoording. Het is dan ook belangrijk om goede afspraken te maken met alle betrokkenen. Zo voorkom je problemen zoals schadeclaims.

Auteursrecht van content

“Het auteursrecht is het uitsluitend recht van de maker van een werk van letterkunde, wetenschap of kunst, of van dienst rechtverkrijgenden, om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen, behoudens de beperkingen, bij de wet gesteld.”
(Artikel 1 Auteurswet)

Zonder (voldoende) toestemming een auteursrechtelijk werk openbaar maken, is een inbreuk op het auteursrecht. Degene die de content openbaar maakt is verantwoordelijk. Maar je bent helaas ook verantwoordelijk voor wat anderen posten op jouw website. Dus de vrijheid van meningsuiting van anderen kan een nadeel hebben voor jou, omdat deze meningen via jouw website openbaar worden gemaakt.

Verantwoording nemen of verleggen

Social Media bedrijven zijn niet verantwoordelijk voor wat hun gebruikers posten (op dit moment zijn daar wel veel maatschappelijke discussies over) doordat ze bepaalde onderdelen alleen automatisch controleren en verder alleen gebruikersmeldingen bekijken. Maar het is bij elk bedrijf anders, de verantwoording is bij elk bedrijf anders en de mate waarin men beheer heeft over de content is bij elk bedrijf anders.

Heb jij bijvoorbeeld een website met externe bloggers? Of een website met een forum die door het personeel wordt beheerd: dan ben jij verantwoordelijk. Je kan namelijk controleren wat er openbaar wordt gemaakt. De vrijheid van meningsuiting is een recht maar het moet er niet voor zorgen dat het een te grote inbreuk maakt op andere rechten (zoals auteursrecht of merkrecht).

Notice & Take Down Procedure

Heeft jouw website veel content van derden dan kan het handig zijn om een notice & take down procedure te gebruiken. Deze procedure plaats je op je website.

  • (Bewezen) onrechtmatige content moet meteen worden verwijderd
  • Bij twijfel wordt er onderzoek gedaan naar de geplaatste content
  • Is het alsnog onrechtmatige content dan moet dit binnen X dagen verwijderd worden.
  • Noteer je contactgegevens en je reactietijd voor als mensen denken dat er onrechtmatige content op je website is geplaatst.

Maak afspraken en voorkom inbreuk op auteursrecht

Controleer de content die op je website wordt geplaatst. Doe je dit niet en laat je anderen zonder controle content op je website plaatsen maak dan afspraken met de verantwoordelijken. Zo kan je vastleggen wie er verantwoordelijk is voor het gebruik van onrechtmatige content. De schade kan namelijk behoorlijk in de papieren lopen. Zo kan de inbreuk op een auteursrecht van een foto soms honderden tot duizenden euro’s kosten.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht