Een goede eerste indruk is nog net zo belangrijk als vroeger, maar waar je vroeger pas een goede indruk kon maken bij de ontmoeting gebeurt dat tegenwoordig al online. Voordat je nu een (potentiële) klant ontmoet heeft deze jou waarschijnlijk al lang online opgezocht. Dit hoeft geen probleem te zijn, behalve als er negatieve informatie over jou op het world wide web staat: een verkeerde indruk is snel gemaakt.
Online sporen, broodkruimels
We laten allemaal online sporen achter: dit kan positief zijn en betrekking hebben op je vakgebied of bedrijf waardoor het goed uitvalt voor je online imago. Maar wat als het negatief uitvalt en jouw (potentiële) klant bij het googelen allerlei misstanden tegenkomt, denk bijvoorbeeld aan foto’s waar je dronken opstaat en (politieke) uitingen die je online gemaakt hebt. Het is dus heel belangrijk om jouw online identiteit goed te managen.
Het managen van je online identiteit is lastiger dan het klinkt. Net zoals op de werkvloer is het lastig om werk en privé gescheiden te houden en zijn er ook naamgenoten. Het kan dus zijn dat je klant op zoek gaat naar jou maar dan terecht komt op een social media kanaal van een naamgenoot. Als jouw naamgenoot zich negatief uitlaat op social media en een dubieus verleden heeft dan kan dit negatief uitpakken voor jou omdat de meeste mensen niet verder zoeken dan de eerste paar zoekresultaten. Om dit te veranderen zijn er aantal acties die je kunt ondernemen om de zoekresultaten te beïnvloeden.
Verwijderverzoek indienen
Zo kan je een verwijderverzoek indienen voor de negatieve resultaten die je gevonden hebt. Dit doe je door een verzoek in te dienen bij de betreffende website. Bedenk wel dat websites niet verplicht zijn om mee te werken aan je verzoek en dat het daarnaast weken of maanden kan duren voordat de informatie is verdwenen uit de zoekresultaten. Een stapje moeilijker is een verwijderverzoek indienen bij Google. Maar helaas kan Google net zoals bij websites besluiten om je verzoek te weigeren. Google kijkt namelijk naar persoonlijk en publiekelijk belang. Ongeveer 50% van de aanvragen worden dan ook door Google geweigerd. Mocht je geluk hebben en Google keurt jouw verzoek goed dan betekent dat helaas niet dat de informatie helemaal verwijderd is. Het houdt alleen in dat de betreffende pagina niet meer geïndexeerd wordt. Als je de informatie helemaal wilt verwijderen moet je contact opnemen met de websitebeheerder.
Professionaliseer je eigen content.
Voorkomen is beter dan genezen en zorg er dus voor dat er eigenlijk niks negatiefs te vinden is over jezelf op het internet. Een andere aanpak is door jezelf positief te profileren op internet. In feite professionaliseer je je eigen content. Maak op je website een profielpagina over jezelf en/of wordt lid van LinkedIn (let wel op dat je het profiel 100% invult, dit heeft invloed op je zoekresultaten), andere voorbeelden zijn Google+, een zakelijk Instagram account of een professioneel Facebook account. Let wel op dat ook deze profielen invloed hebben op de zoekmachines. Doen er wat minder professionele foto’s van jou de ronde op internet? Door op verschillende websites jouw gewenste afbeeldingen toe te voegen en je jezelf hierin te taggen, kun je de weergegeven fotovolgorde beïnvloeden. Gebruik wel verschillende foto’s anders kan Google maar één foto van je indexeren.
- Leestijd: 4 minuten