Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 28 oktober 2014

Geeft HTML5 je website een betere SEO positie?

We krijgen vaak de vraag om websites van (X)HTML naar HTML5 te upgraden omdat het je zoekresultaten positie zou bepalen. Geeft HTML5 je echt een SEO upgrade of (nog) niet? Er zijn vele fora en topics hierover te vinden op het internet. Veelal met zeer positieve en bedachte antwoorden. Laten we het als eerst hebben over HTML5, wat is dat nu eigenlijk? HTML5 omvat een aantal unieke functionaliteiten waarmee je een website visueel kan stylen. Wat opzich niets met SEO te maken zou hebben. HTML5 is een nog redelijke nieuwe semantische taal. Zie hier de nieuwste HTML5 technieken.

Helpt HTML5 om je content een boost te geven?

In een kort en bondig antwoord: Nee. De code van je website, de HTML, zal je site nooit een boost kunnen geven. SEO gaat om content en semantische opmaak. Gebruik van juiste Headings en Paragraaf elementen in combinatie met keywords, dat is je SEO. Uiteraard is bekend dat Google ook op de snelheid van je website rankt. Dus hoe minder code, hoe minder er geladen wordt, hoe beter. Met HTML5 heb je wel minder code nodig om bepaalde div-structuren op te zetten. Maar dat is zo weinig verschil i.v.m. (X)HTML, dat dit verschil nihil is. Samen met Caching en Smush.it kan je zeer gecomprimeerde website opzetten. Wij raden vaak nog aan om je website op te zetten in de standaard (X)HTML taal. HTML5 is nog bij iedere browser compatible en daar moeten dan weer extra scripts voor worden ingeladen. Meer moeite om alle browsers te ondersteunen en voor SEO waarde is het niet nodig. Je kan er echter wel prachtige animaties en elementen mee opzetten. Leef je uit!

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht