Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 7 januari 2020

Google Maps is niet meer gratis

Veel websites gebruiken het bekende Google kaartje, dit wordt weergegeven door Google Maps API. Het was altijd gratis om op kleine schaal gebruik te maken van Google Maps maar sinds 16 juli is het niet altijd meer gratis. Iedere website had een unieke API-sleutel waardoor de website de informatie uit Google kon krijgen. Sinds 16 juli werkt de bestaande API-sleutel van Google Maps niet meer. Sindsdien moet je er een Google Maps Platform API-sleutel voor gebruiken. Google eist een Google Cloud Platform billing account waarmee je het Google Maps Platform kan gebruiken. Dit account wordt gekoppeld aan je creditcard. De bedragen voor het API-sleutel gebruik worden automatisch afgeschreven.

Het goede nieuws is dat je niet altijd hoeft te betalen voor Google Maps. Per account krijgt je namelijk een tegoed van 200 dollar per maand om te gebruiken voor je Google Maps Platform. Dit betekent dat in de praktijk de meeste websites niet hoeven te betalen voor Google Maps doordat ze niet door hun tegoed heen komen. Ook kan je een gebruikslimiet instellen waardoor je niet onverwachts een rekening krijgt gepresenteerd.

Gebruik je dus een Google kaartje op je website, schrijf je dan in voor het Google Maps Platform en ga de nieuwe API-sleutel gebruiken.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht