Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 22 november 2020

Hoe gebruik je micro-animaties?

Hoe houd je als Visual Designer je user experience design onder controle? Geavanceerde prototype tools, nieuwe testmethodes en micro-animaties zorgen hiervoor.

Wat is een micro-animatie? De naam zegt het al een beetje: een micro-animatie is een kleine beweging met een grote impact. Micro-animaties die goed ontworpen zijn verduidelijken en verrijken complexe interfaces voor de gebruikers. Hieronder bespreken wij op welke manieren micro-animaties dit doen:

 • Bevestiging: iedereen wil weten waar ze aan toe zijn, dit geldt ook voor je websitebezoekers. Door micro-animaties te gebruiken bevorder je de user experience omdat de animatie verteld of en handeling wel of niet goed wordt uitgevoerd.
 • Sturing: hoe complexer je interface hoe meer focus je gebruikers nodig hebben. Een micro-animatie beweegt, valt daardoor meer op en brengt je belangrijkste website elementen onder de aandacht. Je micro-animatie stuurt je gebruikers de juiste richting op en zet ze aan tot actie.
 • Verbetering merkbeleving: naast het feit dat micro-animaties functioneel zijn, verbeteren ze ook je merkbeleving. Door micro-animatie te gebruiken onderscheid jij jezelf van je concurrentie en versterken je merkwaardes.

Wat is de perfecte micro-animatie?

Ben je van plan om micro-animaties te gaan gebruiken, let dan op de volgende punten:

 • Kort maar krachtig: hoe minder bewegingen je micro-animatie maakt, hoe effectiever de micro-animatie is. Maak een micro-animatie niet complexer en langer dan nodig is.
 • Snelheid: zorg dat de duur van de micro-animatie overeenkomt met de complexiteit zodat je je gebruikers de tijd geeft om de animatie te constateren. Dit zorgt ervoor dat je gebruiker ervaart dat de micro-animatie reageert op zijn handelingen.
Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

  verplicht
  verplicht
  verplicht