Kan je leren programmeren als je dyslectisch bent?
Bij het woord dyslexie denken mensen niet meteen aan een programmeur want je moet tenslotte veel coderingen schrijven. Maar natuurlijk kan je programmeren combineren met dyslexie. Hoe gaat dat in zijn werk?
Officieel is de Nederlandse betekenis van dyslexie: ‘’Een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.‘’ maar wat heeft programmeren ermee te maken? Het principe van een tekst of een programmeercode is hetzelfde: het is onleesbaar als het niet goed gestructureerd is.
Een programmeur met dyslexie heeft een aantal hulpmiddelen die hij kan gebruiken om zijn programmeer-tekst voor hemzelf en anderen goed leesbaar te maken/houden. Een goed voorbeeld is het programma Eclipse. Eclipse is een soort check die de structuur van je code checkt en deze indien nodig aanpast.
Een ander onderdeel van Eclipse is ‘syntax highlighting’. Dit is een spellingscontrole: als het woord goed gespeld is dan licht het blauw op. Dit is natuurlijk tijdbesparend en is enorm behulpzaam.
‘Code completion’ geeft een spellingssuggestie wanneer je het eerste gedeelte van een woord intikt: het maakt je woorden af.
Soms moet je een tekstschrijver zijn maar dan gebruik je de spellingscontrole of je trekt aan de bel bij collega’s. Er is altijd wel iemand die je tekststructuur kan controleren.