Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 27 augustus 2022

Maatwerk WordPress thema’s vs. bestaande WordPress thema’s

Het is heel belangrijk dat je goed nadenkt over welk thema je gebruikt voor je WordPress website. Het juiste thema kan je grootste troef worden in bepaalde onderdelen van je website. Hoe weet je welk thema de juiste is? Veel WordPress thema’s zijn heel erg uitgebreid en voorbereid op verschillende scenario’s. Hieronder gaan we in op de voor-en nadelen van een maatwerk thema en de verschillende mogelijkheden.

Wat is een maatwerk thema?

WordPress thema’s zijn goed voor een groot aantal functies van je website. Van webshop configuraties tot aan het weergeven van bepaalde pagina’s, maar een maatwerk thema gaat nog een stapje verder. Een standaard WordPress thema biedt al veel functies aan waar developers mee werken, maar door een maatwerk thema te gebruiken kunnen specifieke wensen en onderdelen ingebouwd worden waardoor een website gericht ontwerpt wordt om speciale functies of pagina’s aan te bieden. Zoals de naam al zegt is een WordPress maatwerk thema dus echt een op maat gemaakte codering om zo de feel, look en codering van de website vast te leggen.

Waarom wel/niet een maatwerk thema?

Er zijn een aantal voor-en nadelen om een maatwerk thema te gebruiken:

Pro: de content laad veel sneller dan bestaande thema’s daardoor laad je website sneller wat weer kan leiden tot meer bezoekers en conversies. De content laad veel sneller doordat de developer beslist wat geladen moet worden en wat niet.

Cons: je wilt natuurlijk dat een thema zo lang mogelijk meegaat, een maatwerk thema heeft als risico dat ze afhankelijk zijn van een of meerdere plug-ins. Als deze een wijziging krijgen dan kan het gebeuren dat je maatwerk thema niet meer werkt. Doordat een developer je thema heeft gemaakt heb je zelf niet altijd controle over bepaalde onderdelen en is het lastig je maatwerk thema te herstellen.

Een maatwerk thema neemt dus altijd risico’s zich mee en het is belangrijk om deze risico’s in achtte te nemen bij het maken van een beslissing.

Waarom wel/niet een bestaand thema?

Je kan ook kiezen voor een bestaand thema, maar ook daar zijn er voor- en nadelen:

Pro: zijn publiekelijk beschikbaar of te kopen via een partij. Een bestaand thema wordt door een partij altijd voorzien van updates. Een ander voordeel is dat veel bestaande thema’s een geïntegreerde pagebuilder hebben in de admin omgeving waardoor het wijzigen en maken van pagina’s een stuk eenvoudiger is.

Cons: een nadeel kan zijn dat een partij geen updates meer ontwikkelt voor een bestaand thema waardoor je een risico loopt op achterstallig onderhoud bij je beveiliging en functioneel beheer.

Een groot nadeel ook is dat bestaande thema’s minder flexibiliteit hebben en meer opzet restricties heeft.  Een standaard thema is voorbereid op verschillende scenario’s maar het kan zijn dat een websiteonderdeel niet standaard te maken is. Om je website toch naar jouw wensen te maken heb je plug-ins nodig maar deze houden niet altijd rekening met je thema opzet. Het is dus zeer belangrijk om bij een bestaand thema goed te overleggen met je developer over welke functionaliteiten en wensen je wilt.

Wat is de beste keuze voor mij?

We hebben net de voor- en nadelen besproken van maatwerk en bestaande thema’s. Maar wat is voor jou de beste optie? En waarom? Dit verschilt per persoon en het antwoord is volledig afhankelijk van je wensenlijstje.

In veel gevallen is een bestaand thema de verstandigste optie, omdat je ook updates en developers support ontvangt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk of je zelf je website ontwerpt of een developer inschakelt.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht