Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 15 maart 2023

Nieuwe domeinnaam? Redirect!

Stel je voor: je gaat samenwerken met een ander bedrijf en je krijgt daardoor een ander bedrijfsnaam. Hier hoort dan ook een nieuw domeinnaam bij, naar hoe zorg je ervoor dat je bezoekers bij je nieuwe domeinnaam eindigen i.p.v. op je oude site? Dit doe je met redirects!

Wat zijn redirects? Redirects zorgen ervoor dat als een bezoeker een url intikt/aanklikt hij automatisch wordt doorgestuurd naar de nieuwe url. Door deze website-instelling raak je dus geen bezoekers kwijt als je domeinnaam veranderd is.

De twee meest bekende redirect statuscodes zijn 301 en 302. 301 is de bekendste statuscode en staat voor 301 Moved Permanently. Zoals de naam aangeeft betekent dit dat de opgevraagde url permanent verhuisd is naar een andere url. Naast 301 kan je ook doorverwijzen op een minder permanente manier: statuscode 302. De naam van deze statuscode is heel toepasselijk: 302 Moved Temporarily. Dit omdat je bijvoorbeeld tijdens onderhoud een tijdelijke redirect wilt gebruiken, de url verwijst dan tijdelijk naar een nieuwe url.

301 of 302 gebruiken?

Welke redirect je gebruikt voor je bezoekers maakt geen verschil, maar dit is een ander verhaal bij de zoekmachines. Bij het gebruik van 301 gaat alle opgebouwde ranking (de zogenoemde ‘site autoriteit’) en zoekfunctionaliteit automatisch mee naar je nieuwe domein.

Om verkeer om te leiden via een redirect zijn er meerdere manieren. Naast een redirect via je webhoster/server, kan je ook een redirect instellen via je CMS of kan je een .htaccess bestand gebruiken.

Server-side redirects

Dit is een serverinstelling achter je website. Je website hoeft zelf dus niet aangepast te worden: al het verkeer wordt direct doorgestuurd naar het nieuwe domein. Vaak kan je heel makkelijk je nieuwe domeinnaam sturen naar je hosting provider waardoor je nieuwe domein niet op dezelfde server hoeft te draaien.

.htaccess redirects

Mocht je server al een .htaccess bestand hebben dan hoef je alleen de regel ‘Redirect 301 / https://nieuwdomein.com toe te voegen. Uiteraard moet op het nieuwdomein gedeelte de nieuw domeinnaam plus extensie toegevoegd worden, let erop dat deze code 3 spaties bevat en mocht je site https gebruiken zorg er dan ook voor dat dit in de nieuwe url gebruikt wordt.

Mocht je server nog geen .htaccess code bevatten dan moet deze code toegevoegd worden op de server van de hoofdmap van je website (vaak ‘public_html’) om zo je server te vertellen dat er een redirect moet plaatsvinden. Maak op de server een tekstbestandje aan met de naam .htaccess (geen extensies en let op de punt).

Mocht je een individuele pagina willen doorverwijzen naar een andere pagina dan kan dit natuurlijk ook en dat werkt hetzelfde als met .htaccess. De code is dan ‘Redirect 301 /oudepagina https://domein.com/nieuwepagina/

Ook al verwijs je naar een pagina op dezelfde site je gebruikt bij de tweede url altijd de volledige domeinnaam, bij de eerste url nooit. Je hebt een eigen regel nodig voor elke redirect. Als je hulp nodig hebt zijn er verschillende online tools te vinden die je kunnen helpen bij het maken van een .htaccess bestand: zoek maar eens op ‘.htaccess checker’.

Mocht je helemaal niet technisch zijn dan kan je de redirects ook instellen met CMS.

  • Joomla: heeft een ingebouwde Redirect Manager
  • Drupal: heeft een ingebouwde Redirect-module
  • WordPress: heeft meerder plugins

Maar in alle gevallen heeft .htaccess de voorkeur.

Check of je redirects werken in Google Search Console of in een andere SEO-Tool zoals Screaming Frog. Zie je hier 404’s of een redirect chain dat weet je dat je redirect nog niet goed is ingesteld.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht