Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 10 augustus 2011

Safari 5 introduceert Safari Extensions

Het Safari Developer Program introduceert Safari Extensions, een nieuwe functie die ontwikkelaars kunnen gebruiken om websites beter te maken en een persoonlijk tintje te geven.

Safari en het internet aanpassen

Je kunt knoppen voor op de werkbalk maken of je eigen balk met extensions. Of de manier veranderen waarop de inhoud wordt weergegeven. En bedieningsknoppen toevoegen aan websites. Safari Extensions zijn gebaseerd op webstandaarden, dus je kunt volledig gebruikmaken van HTML5, CSS3 en JavaScript.

Extensions eenvoudiger dan ooit

Als je webpagina’s kunt maken, weet je al hoe je extensions voor Safari kunt maken. En hulp voor extensions is al geïntegreerd. Die heet Extension Builder. Daarin wordt uitgelegd hoe je je extensions inpakt zodat je ze kunt distribueren en installeren. Je hoeft niet handmatig ingewikkelde scripts, menuopties, stylesheets en commando’s in een tekstbestand te typen. Nee, je selecteert gewoon de gewenste extension in een slabloon en dat is net zo eenvoudig als het invullen van een formulier. Je kunt de geïntegreerde Web Inspector gebruiken om je extensions op te maken, fouten op te sporen en je extensions te optimaliseren, gewoon zoals je dat ook doet met een website.

Ondertekend en sandboxed

Elke extension in Safari wordt ondertekend met een digitaal certificaat dat door Apple wordt verzorgd. En dat is gratis met het Safari Developer Program. Het certificaat beschermt de extensions die je ontwikkelt tegen geknoei van buitenaf en garandeert dat alle updates uitsluitend van jou afkomstig zijn. Safari Extensions zijn ook voorzien van geïntegreerde beveiligingsfuncties, zoals sandboxing. Hiermee wordt voorkomen dat jouw extensions worden gebruikt om toegang te krijgen tot de gegevens op de computer van de gebruiker.

Safari Extensions Gallery

Als je zo ver bent dat je je Safari Extensions wilt delen met anderen, kun je ze indienen bij de Safari Extensions Gallery, die later deze zomer zal worden geopend. De Safari Extensions Gallery geeft gebruikers de mogelijkheid jouw extensions te zoeken en te downloaden van je website.

Bronnen: Apple.com & Webdevelopment.nl

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht