Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 28 augustus 2019

Sketch of Photoshop?

Over het algemeen is iedereen die met beeldmateriaal of webdesign werkt bekend met Photoshop. Dit betekent niet dat Photoshop de enige of beste optie is, want er is geduchte concurrentie: Sketch. Het ligt er eigenlijk aan waar je voorkeur naar uit gaat. Is je bedrijf vooral gericht op fotografie dan ligt het voor de hand om Photoshop te gebruiken maar is je bedrijf vooral gericht op webdesign dan raden wij aan om Sketch eens uit te proberen.

Wat is Sketch?

Sketch is een krachtige vector based programma dat zich specifiek op Mac webdesign richt. Sketch heeft als pluspunt dat het vector based is en dit bied grote voordelen voor de bestandsgrootte en schaalbaarheid! Je kan oneindig schalen terwijl de bestandsgrootte over het algemeen klein blijft.

Verschillen tussen Sketch en Photoshop

Er zijn natuurlijk nog meer verschillen tussen Photoshop en Sketch. Zo is er het financiële plaatje: bij Photoshop betaal je een vast bedrag per maand en dit blijf je betalen zolang je het programma gebruikt. Bij Sketch is dit anders. Je betaalt eenmalig 99 dollar waarna je het onbeperkt kan gebruiken maar updates en Sketch Cloud zijn maar een jaar in de prijs inbegrepen. Als je nieuwe updates wilt dan zul je de licentie moeten vernieuwen en dit kost 69 dollar. Maar als je geen interesse hebt in updates dan kan je in principe onbeperkt gebruik maken van Sketch.

Ook zit je bij Photoshop vast aan één specifiek account terwijl je Sketch kan gebruiken op verschillende apparaten.

Een ander voordeel van Sketch is de ‘zwaarte’ van het programma. Sketch is maar 41 mb en dit scheelt enorm in geheugen en in de opstartsnelheid, dit in tegenstelling tot Photoshop wat uit 1gb bestaat.

Sketch is ook veel minder tijdrovend dan Photoshop. Zo is het syncen met InVision een stuk gemakkelijker met Sketch dan met Photoshop. Met Sketch kan je een hotspot aangeven waarop geklikt kan worden en deze kan je dan direct linken met een ander Artboard. Dit in tegenstelling tot Photoshop waar je eerst de schermen moet opslaan, exporteren, in InVision moet zetten en je vervolgens de verschillende schermen met elkaar moet linken.

Photoshop is ook verre van ideaal als je meerdere schermen voor een website moet ontwerpen. Deze kan je niet in één bestand opslaan waardoor je verschillende bestanden moet aanmaken of elk scherm apart moet groeperen. Kans is hierdoor groot dat je het overzicht kwijtraakt. Sketch gebruikt Artboards, elk Artboard is een webpagina maar je kan verschillende Artboards opslaan in één document waardoor je de gehele website in één document kan opslaan, dit is dus veel overzichtelijker.

Een website heeft vaak op elke pagina een aantal onderdelen die herhaald worden. Denk aan bijvoorbeeld een footer of een header. Door gebruik te maken van Symbols wordt een wijziging automatisch doorgevoerd op elk scherm waar je het onderdeel gebruikt. Bij Photoshop zou je elk onderdeel handmatig moeten aanpassen.

Omdat Sketch volledig gericht is op webdesign heb je geen last van overbodige functies. Doordat de interface minimalistisch is ingesteld zie je alleen de tools die je nodig hebt om een website te kunnen ontwikkelen. Bij Photoshop is dit een stuk uitgebreider omdat Photoshop heel veel functionaliteiten heeft maar dit is voor webdesigners niet handig. Sketch is veel overzichtelijker en ideaal voor webdesigners.

Een ander voordeel is dat Sketch een grote community heeft; het wordt dus dagelijks verbeterd. Deze vind je ook terug in het 10 voordelen van Sketch blog. Mocht je een functie missen dan kan je altijd wel een plugin vinden. Photoshop is weinig vernieuwend en blijft vast houden aan de ouder interface terwijl Sketch met de tijd meegaat en blijft vernieuwen. Over het algemeen is het gebruik van de programma’s bij webdesigners 50/50 maar wij denken dat Sketch in de toekomst het stokje van Photoshop gaat overnemen.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht