Leestijd: 6 minuten | Gepubliceerd: 22 november 2016

Van Slicing naar Front-end developer

Er wordt steeds meer gezocht naar Front-end webdevelopers, niet enkel de dienst PSD naar HTML, maar naar een specialist die het hele traject kan verzorgen. Vroeger gebruikte je het internet alleen voor het tonen van eenvoudige, overzichtelijke gegevens. Om op te vallen in de massa wilde iedereen met zijn eigen website zich onderscheiden van de anderen. Op je website toonde je aantrekkelijke content maar daarnaast wilde je ook visueel een onderscheid maken vergeleken met de rest. Door uniek te zijn drukte je je eigen stempel op het populair wordende internet. Wat is het verhaal achter het woord ‘Slicing’ en hoe is dit veranderd naar een professioneel beroep als Front-end developer?

Geschiedenis van PSD naar HTML

Het woord Slicer werd voor het eerst toegepast in de periode dat je de Slice-tool gebruikte in Adobe Photoshop om een design ‘op te snijden’. Het werd voor iedereen makkelijker om een eigen design te transformeren tot een volwaardige website d.m.v. het gebruik van Adobe Photoshop en Adobe ImageReady. Eerst ontwierp je alles in Photoshop, vervolgens exporteerde je dit bestand naar Adobe ImageReady om hierin je bestand aan te passen door er een link van te maken of om elke Slice te benoemen. Bovendien kon je zelfs animated GIF’s maken of kiezen welke bestandsformaat je gebruikte voor je afbeeldingen. Bij het maken van een HTML-versie gebruikte je deze bestanden zodat het uiteindelijk je unieke website werd. Leuk werk dat Slicen, maar niets was minder waar. Het was veel werk om je designs om te zetten naar HTML en het was een klusje waar je liever snel klaar mee was. Het belangrijkste was dat je design voor het hele internet zichtbaar en herkenbaar was. Als je het bestand later wou bewerken was dat bijzonder lastig omdat de gegenereerde code van Adobe ImageReady compleet bestond uit afbeeldingen en tabellen. Helaas was dit toen de enige optie om je inhoud goed visueel weer te kunnen geven.

Nieuwe aspecten voor webdevelopers

Met de introductie van CSS ging er een heel nieuwe wereld open voor de website-ontwikkelaars. Voor CSS kon je door HTML alleen de structuur van je bestand veranderen maar niet de stijlen van je pagina aanpassen. Gestructureerde data werd weergegeven in tabellen en deze werden niet gebruikte om je pagina vorm te geven. Om je website visueel te verbeteren gebruikte je stylesheets. Doordat websites steeds groter en actiever werden kon je pagina’s eigenlijk niet meer Slicen. Het werd te veel werk om van Adobe ImageReady te gebruiken bij elke pagina. Door o.a. CSS werd een Slicer een noemenswaardig functie. Er kwamen steeds meer nieuwe onderdelen bij voor het ontwikkelen van websites. Een Slicer ging naast CSS steeds meer gebruik maken van JavaScript omdat het gebruik van animaties op websites steeds populairder werd. Nog professioneler was het gebruik van Adobe Flash. Waar een Slicer eerst alleen Adobe ImageReady gebruikte veranderde dit beroep door de jaren heen naar een Slicer die ervaring heeft met CSS, JavaScript, Flash, HTML. SEO en naar moderne programma’s zoals CSS3 en HTML5. Ook moet een professionele Slicer kennis hebben over toegankelijkheid. Websites moeten toegankelijk en bereikbaar zijn voor iedereen. De wereld van een Slicer werd steeds groter. Alles werd mogelijk zolang de Slicer de kennis had en de mogelijkheden wist.

Van Slicer naar Front-ender

Webdesigner wordt Front-end developer

Front-end developer, je hoort er steeds meer over. Het wordt door velen gezien als de moderne Slicer. Wat doet een Front-end developer precies? Hij zorgt voor de technische kant van het Front-end van o.a. een website. Een design heeft meer te vertellen dan alleen beeld. Een Front-end developer is dus een multifunctioneel persoon die zorgt voor de verbinding tussen het design en de back-end. Hij zorgt er dus voor dat bezoekers van de website een Veel Front-end developers zijn gespecialiseerd in een specifiek framework of programmeertaal. Daarnaast houden ze zich bezig met vraagstukken op het gebied van usability (gebruiksvriendelijkheid) en toegankelijkheid waardoor de bezoeker een optimale beleving ervaart op de website. Technologie vernieuwd zich elke dag daardoor moet een Front-end developer zich ook elke dag vernieuwen. Niet alleen door meer ervaring en kennis op te doen maar ook door zich te vernieuwen door het gebruik van nieuwe technieken en programma’s.

De verandering van Slicer naar Front-ender

Front-end developers worden steeds belangrijker door de groeiende markt. Ze winnen steeds meer terrein doordat bedrijven het belang zien van moderne technieken en de opkomst van de mobiele markt (Apps). Front-end developers zorgen voor meer dan alleen de toegang tot een website. Ze ontwikkelen de totale beleving die een bezoeker op een website ervaart. Ook zal er een marktverschuiving zichtbaar zijn. Steeds meer ontwikkelaars zullen we zien overstappen naar Front-end development. Het bouwen en bijhouden van Front-ends is een vak apart; complex, evoluerend en nu eindelijk professioneler wordend. Het is niet enkel meer PSD naar HTML, maar veel uitgebreider.

Functieomschrijving Front-end developer is ontstaan

De tijd is gekomen dat we een Front-end developer als een waardige titel gaan zien. Woorden zoals Slicing en Slicer kunnen in de prullenbak. Slicen is achterhaald maar een Front-end developer wordt je niet zomaar. Wil je een echte Front-end developer zijn dan geldt dat je regelmatig extra tijd moet investeren in het volgen en inspelen van de nieuwste webtrends op Front-end gebied.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht