Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 18 augustus 2018

URL’s redirecten bij lancering nieuwe site

Stel je voor dat je je hele website vernieuwd is, dan zijn je bestandsnamen en URL’s vaak veranderd. Zoekmachines hebben alleen de oude URL’s geïndexeerd waardoor ze de bezoekers naar de oude (gewijzigde en verwijderde) pagina’s sturen. Met redirecten voorkom je dat je bezoekers op de oude links binnenkomen en een 404 foutmelding krijgen.

Doeleinden redirecten

Er zijn drie redenen om URL’s te redirecten:

  1. Door het redirecten kan je meerdere domeinnamen verwijzen naar één website. Als je bezoeker de domeinnaam verkeerd typt dan kan je d.m.v. redirecten je bezoeker naar de juiste website leiden. Daarnaast moet je https pagina’s redirecten naar http pagina’s omdat deze door zoekmachines als twee aparte websites worden gezien.
  2. Het is belangrijk om een redirect in te stellen als je van een oud domein overstapt op een nieuw domein. Bezoekers worden dan doorverwezen naar het nieuwe domein maar het is ook om ervoor te zorgen dat de zoekmachines weten dat je domein verhuisd is. Doe je dit niet dat zal je SEO-waarde dalen.

Voorbeeld: Stel dat een pagina op je website verhuisd is naar een andere URL. Dan is het belangrijk om te redirecten naar de nieuwe URL. Bijvoorbeeld van webcreationz.nl/blog/artikel-y naar webcreationz.nl/weblog/artikel-xyz dan moet je een permanente redirect aanmaken omdat de URL en slug van het bericht is aangepast.

  1. Je kan door redirecten je URL inkorten. In dit geval zullen langere URL’s verkort worden waarbij de kortere URL doorverwijst naar de langere URL. Dit is vooral gunstig voor je social media kanalen.

5 Type redirects

301 permanente redirect

Een 301 redirect is een ‘permanente omleiding.’ Bij een 301 redirect zorg je ervoor dat je bezoekers automatisch op je nieuwe website terecht komen terwijl ze de oude URL gebruiken. Je geeft dus aan dat je permanent ‘verhuisd’ bent naar je nieuwe URL. Dit heeft als voordeel dat je een groot gedeelte van je SEO waarde behoudt doordat de zoekmachines je oude gegevens ‘meeverhuizen.’

302 tijdelijke omleiding

Een 302 redirect is een ‘tijdelijke omleiding.’ Ook bij een 302 redirect komen je bezoekers automatisch op je nieuwe website terecht als ze de oude URL gebruiken. Maar met een 302 redirect geef je aan dat de verhuizing tijdelijk is. Hierdoor denken de zoekmachines ook dat de nieuwe URL tijdelijk is waardoor ze je oude gegevens niet meeverhuizen. Hierdoor daalt je SEO waarde want de linkwaarde wordt niet meegestuurd.

303 vervangende redirect

Een 303 redirect moet je eigenlijk alleen gebruiken als een bezoeker op jouw website een formulier heeft ingestuurd. Met een 303 redirect voorkom je dat het formulier nog een keer verstuurd kan worden.

307 tijdelijke redirect

Een 307 redirect gebruik je net als een 302 redirect (website is tijdelijk verplaatst) met als verschil dat een 307 redirect vaak maar enkele uren wordt gebruikt. Ook wordt een 307 redirect nog niet vaak gebruikt doordat het gebruik maakt van de nieuwe HTTP taal.

308 permanente redirect (experimenteel)

Een 308 redirect kan alleen gebruikt worden in HTTP2 en is eigenlijk de permanente versie van redirect 307.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht