Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 9 augustus 2010

Wat is Augmented Reality?

Wellicht heeft u wel eens gehoord van de applicatie: “Layar”. Deze app voegt een virtuele laag toe op uw mobiele telefoon, samen met uw GPS positie kunt u bedrijven en andere informatie om u heen bekijken. Vanaf 2000 kwamen de eerste Personal Digital Assistants (Afgekort: PDA), de kleine draagbare mobiele telefoons die ook diverse netwerkfuncties hadden zoals een compacte computer, fax en internet. Het toestel werd een handcomputer genoemd die de papieragenda verving, ze hadden een grotere (breder) scherm en als eerste een QWERTY-toetsenbord. Nu alle functies erop zaten, SMS, video-bellen, fotograferen, bellen en internetten, brak een geheel nieuwe periode aan.

De touch generatie was geboren waarmee de iPhone 2G uniek in zijn soort was. De iPhone was de eerste multifunctionele full-touch telefoon die, zonder hard te drukken op het scherm, door het publiek werd opgemerkt en gekocht. De mobiel is geen nieuw medium, het is een geheel nieuw business model, er zijn niet alleen jongeren en particuliere gebruikers maar ook zakelijke mensen die van de mobiel gebruik maken. Wellicht dat zakelijke partij meer functies benut dan de particuliere gebruiker, waarbij de zakelijke gebruiker alle telecommunicatie functie zal gebruiken en de particuliere alle nieuwe gadgets en features zal uitproberen.

App Layar

De applicatie Layar speelt in op beide doelgroepen door fun-features maar ook zeer zakelijk mogelijkheden aan te bieden. Layar kan nooit een software applicatie worden voor op de laptop of voor de desktop en is alleen geschikt voor een mobiele telefoon. Dan heeft deze telefoon ook nog eens de volgende functies nodig: GPS, kompas, camera, internet (voorkeur aan 3G of Wi-fi). Vaak hebben computers gaan GPS of kompas ingebouwd, een webcam-camera kan gebruikt worden maar je wilt niet jezelf zien maar juist de andere kant op. Enig ander medium zou gewoon weg niet mogelijk zijn, er is 1 mogelijkheid maar die benut niet de plek waar de gebruiker zich nu bevindt.

De mogelijkheid met Google Maps en Google Streetview kan het principe van Layar nadoen, zo ken je heel Nederland afgaan achter je computer. Layar laat de populairste bezienswaardigheden zien van een de locatie waar de gebruiker nu bevindt, realtime met de camera en project daarvan op het scherm.

Met de browser wordt een digitale laag gelegd over het camerabeeld in een mobiele telefoon. Een gebruiker die rondkijkt door de lens, ziet real time welke huizen te koop en te huur zijn, welke bars en winkels populair zijn, en waar in de straat zich vacatures, zorgverleners en geldautomaten bevinden.

Wikitude

Layar kan gezien worden als de modern versie van de applicatie “Wikitude” voor de Android mobiel. Bij Wikitude word informatie over gebouwen en locaties weergegeven in het scherm van het toestel samen met de huidige locatie die de camera weergeeft. De eerste Layar applicatie werd gelanceerd voor de Android toestellen en als snel volgend voor de iPhone. De applicatie heeft een virtuele 2e laag in het scherm waarmee virtuele objecten te zien zijn. Door middel van de camera op de mobiel te gebruiken, de GPS aan te zetten en de kompas te gebruiken, zal de applicatie zien waar je bent en zo een digitale laag weergeven met de locaties van winkels of attracties. Layar had vele diverse opties en de soort gelijke applicaties hebben zich gespecialiseerd in een van deze branches.

Zo had de huizen-marktspecialist/verkoper Funda alle gegevens van de huizen, de adressen waren allang bekend samen met de vraagprijs en de foto’s. Een applicatie van hun met de functies voor op huizenjacht te gaan was dan ook snel gemaakt. Als de gebruiker door de stad wandelt en deze applicatie start, kan hij/zij alle huizen zien die te koop staan op het scherm en direct meer informatie zien zoals de vraagprijs en de foto’s.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht