Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 28 september 2009

Wat is een CMS?

CMS staat voor Content Management System. Het is stuk software dat op je server draait, dat noemen we een webapplicatie, dat het gemakkelijk maakt om gegevens op internet te publiceren, zonder dat men specifieke technische kennis nodig heeft.

Een CMS is uitermate geschikt voor websites die regelmatig geüpdate of aangepast moeten worden, maar die alles in dezelfde lay-out weergeven. Veel bekende bedrijven gebruiken een CMS voor hun website. Hieronder een aantal voorbeelden van website-vormen waarbij een CMS handig is:

  • Nieuwsbrief
  • Webshop
  • Nieuwssite
  • Forum
  • Vacaturebanken

Door de gebruiksvriendelijkheid van CMS kan het door iedereen gebruikt worden. De WYSIWYG-Editor werkt gemakkelijk, en hiermee kun je direct de inhoud van pagina’s wijzigen. CMS werkt ook goed met bestaande websites, zonder de website aan te moeten passen. Het is dan ook geen probleem om een CMS in te voeren en tegelijkertijd toevoegingen/verbeteringen door te voeren. Een voorbeeld van een CMS-systeem is WordPress. WordPress is gratis weblog-software, dat onder de GPL-licentie gepubliceerd wordt. Veel weblogs maken gebruik van WordPress, omdat het gebruik maakt van PHP-programmeertaal. Alle content die een gebruiker maakt, wordt opgeslagen in een MySQL-database. Doormiddel van themes of custom template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat men geen gebruik hoeft te maken van de standaard vormgeving die in WordPress geïntegreerd is. Ook zijn er talloze plug-ins te verkrijgen, zodat er allerlei extra functies beschikbaar worden, waaronder een spamfilter. Een ander voorbeeld van een CMS is Joomla!, een open-source systeem. Joomla! Heeft functies als opiniepeilingen, RSS-feeds en nieuwsflitsen. Het Joomla!-framework, de basis van het systeem, regelt alle basiselementen van een website, zoals het inloggen van gebruikers. Ook hiervoor zijn diverse plug-ins beschikbaar. Daarnaast zijn er drie extensies binnen Joomla!, die geactiveerd worden door dit framework:

Components Dit zijn programma’s die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van “platte” tekst naar HTML-tekst. Het voordeel dat je bij de components hebt is de mogelijkheid tot het uitbreiden naar een gastenboek of fotogalerij.

Modules Dit zijn kleine toevoegingen/kolommen op een website. Hierbij kun je denken aan kalenders, een willekeurige afbeelding en zelfs hele menu’s.

Plug-ins Plug-ins converteren de tekst in de inhoud van een pagina naar een geformatteerde tekst, zonder daarbij rekening te houden met templates en sjablonen. Deze plugins worden vaak door ontwikkelaars gemaakt en ter download gesteld. Mochten klanten problemen ondervinden in een plug-in, dan ontwikkeld de programmeur vaak een patch of update hiervoor. Deze elementen tezamen sturen hun verwerkte content door naar de template, waar de betreffende tekst gewijzigd wordt. De template zelf is verantwoordelijk voor de grafische aspecten van een website. In deze template staan onder andere de CSS-bestanden.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht