Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 17 november 2009

Wat is een freelance webdesigner?

Voor de meeste mensen is het antwoord vrij duidelijk, maar wat is een freelance ontwerper en wat doet een freelance webdesigner nou precies? En wat zijn de verschillen tussen de freelance webdesigners. We gaan in op de manier van werken, hoe we werken en wanneer we werken. Voor iedereen die overweegt een freelance webdesigner te worden kun je nu kijken wat daarbij komt kijken!

Een freelance webdesigner / webontwikkelaar is iemand die onafhankelijk is van een grotere organisatie. Zij werken niet bij een baas, maar hebben een eigen bedrijf of eenmanszaak. Zij werken voor zichzelf en voor verschillende klanten en bedrijven.

Er zijn een heleboel andere stappen buiten het eigenlijke werk, zoals het beheer van de projecten, boekhouding, verkoop en marketing. De meeste freelancers zullen dit dan ook doen naast de feitelijke werkzaamheden die rechtstreeks leiden tot het inkomen, maar uitbesteding hiervan is ook mogelijk. Gelukkig zijn er veel tools die freelance webdesigners helpen met het beheren van hun bedrijf. Voor de meeste freelance webdesigners richten we meestal op specifieke vaardigheden, zoals het design, slicing, development. Voor sommige onderdelen kan 1 persoon niet 100% gespecialiseerd zijn en dus moeten hun dat uitbesteden. Vaak naar andere freelancers, omdat dit nu eenmaal scheelt in de kosten.

Prijs, kwaliteit verhouding

Bij freelancers hoeft er echt niet meteen gedacht te worden aan on-professionaliteit! Vaak zijn ze juist heel erg gespecialiseerd in bepaalde onderdelen en kunnen dit als geen andere (professioneel bedrijf) uivoeren. Freelancers werken vaak thuis of in kleine kantoorruimtes, ze werken vaak alleen of maar met een paar collega’s/vrienden. Omdat er geen vaste kosten zijn voor medewerkers of huur, kunnen freelancers zich goedkoper maken dan grote bedrijven.

Fulltime of parttime freelancen

De echte freelance webdesigner zal doorgaans werken met cliënten op locatie. Sommige freelancers hebben er nog een vaste baan naast en zullen dus in hun vrijetijd aan deze freelance opdrachten werken. Dit kan betekenen dat uw opdracht wat later afkomt dan gewenst. Dan zijn er ook nog fulltime freelancers die 5 dagen, al niet 7 dagen per week, hard werken en altijd bereikbaar zijn. Ze zijn er voor de korte termijn van een project, hieraan kan je een team freelancers koppelen of alles bij 1 freelancer uitzetten en laten uitzoeken.

Hoe gaan freelance webdesigners te werk

Een freelance webdesigner zal doorgaans werken in een mooie georganiseerde wijze. Naast alle planning van de projecten moet men natuurlijk ook bezig zijn met marketing om opdrachten binnen te halen en dus de inkomsten. Hierbij komt boekhouding en project management aan bod, dit moet mooi in evenwicht zijn om een goede zaak te runnen. Dit alles kan natuurlijk voor vele ontmoedigend zijn om al te beginnen als freelancer. Gelukkig zijn er genoeg tools om zelfs beginnende PC gebruikers op weg te helpen. Tools voor de boekhouding, voor de planning en zelfs voor facturatie, om alles te vergemakkelijken. Er kan worden bijgehouden wanneer projecten klaar moeten zijn, welke facturen betaald zijn of wat bedrijven je nog verschuldigd zijn en wat in de wacht staat als offerteaanvragen. Als er parttime gewerkt wordt naast een vaste baan, is het dus best druk met alle aanvragen. Om te zorgen dat je niet achter de feiten aan loopt is een planningtool dus erg handig. Hierdoor kan gekeken worden of de mijlpalen gehaald worden en wat er achter op schema ligt. Dat vertaalt zich soms in het werken van nachtelijke uren.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht