Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 1 februari 2023

Wat is een Headless CMS?

Een Headless CMS is een content management systeem (CMS) zonder een front-end interface. Het beheert en bewaart de inhoud, maar laat de presentatie ervan aan andere systemen over. Het betekent dat het CMS alleen de inhoud beheert, zonder zorg te dragen voor hoe deze inhoud op het scherm wordt getoond.

In tegenstelling tot traditionele CMS-systemen, waarbij de inhoud en presentatie gebundeld zijn, is een Headless CMS ontworpen om de inhoud van de presentatie te scheiden. Dit biedt ontwikkelaars de vrijheid om de inhoud van het CMS op elk apparaat of platform te gebruiken, door middel van API’s. Headless CMS’s zijn populair geworden door de groei van web-ontwikkeling en het gebruik van meerdere apparaten en platformen door consumenten. Door de inhoud van de presentatie te scheiden, kunnen ontwikkelaars meer flexibiliteit bieden en sneller responsieve ontwerpen creëren, die zich aanpassen aan verschillende schermgroottes en apparaten.

Voor ontwikkelaars

Een Headless CMS is ideaal voor ontwikkelaars die willen werken met microservices en cloud-infrastructuren, of die een flexibele manier willen hebben om inhoud te beheren en te implementeren op verschillende platformen. Dit maakt het ook mogelijk om meerdere front-end teams tegelijkertijd te werken aan verschillende aspecten van een project, zonder elkaar te belemmeren. Bovendien, omdat een Headless CMS niet afhankelijk is van specifieke technologieën of platformen, is het gemakkelijker om de inhoud up-to-date te houden en te verplaatsen naar nieuwe platformen of technologieën wanneer dit nodig is.

Is WordPress een Headless CMS?

WordPress is een veelgebruikt CMS-systeem, maar het is niet per definitie een Headless CMS. WordPress is een traditioneel CMS, waarbij de inhoud en presentatie samen in één systeem zijn geïntegreerd. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface voor het beheren van inhoud en het creëren van websites. WordPress kan wel worden ingericht worden als een Headless CMS door alleen de backend-functionaliteiten te gebruiken en de front-end te scheiden. Dit kan door middel van plug-ins of custom integraties. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de inhoud van WordPress beheren en presenteren via API’s op elk platform of apparaat.

In vergelijking met een specifiek Headless CMS, biedt het gebruik van WordPress als Headless CMS nog steeds beperkingen, zoals afhankelijkheid van specifieke technologieën en de noodzaak om extra integraties uit te voeren. Bovendien, wordt de gebruiksvriendelijkheid en functionaliteit van het beheren van inhoud beperkt, omdat er geen front-end interface beschikbaar is.

In het kort: Een Headless CMS biedt ontwikkelaars de mogelijkheid om inhoud op een centrale locatie te beheren en te implementeren op verschillende platformen, zonder beperkingen op het gebied van presentatie en technologie. Het biedt flexibiliteit, schaalbaarheid en snellere ontwikkeling.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht