Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 17 september 2009

Wat is Flex?

Het web groeit dagelijks met nieuwe content. Web 1.0 laten we langzaam achter ons en de nieuwe deuren van Web 2.0 slaan voor ons open. Web 2.0 staat in het teken van rijke media, ook wel RIA genoemd. Voorheen was het web meer bedoeld voor eenvoudige websites om jezelf te promoten in de vorm van een flyer. Vandaag de dag gaat het vele malen verder. We zien steeds meer webapplicaties verschijnen die zich richten op de gebruiker, de interactie met de applicatie, het gevoel. Kijk bijvoorbeeld naar YouTube, Flickr en Google Earth.

We zullen binnen een niet al te lange tijd enorm veel meer rijke internet toepassingen te zien krijgen, zowel in je browser, je desktop en natuurlijk je mobiel!

Flex is een Application Framework

Flex is een Application Framework, gemaakt door Adobe met ActionScript 3. Het Application Framework bestaat uit componenten en classes (API) waarmee je o.a. redelijk eenvoudig een GUI kunt neerzetten via een standaard structuur door de gehele applicatie.

Flex MXML is XML

MXML is de taal van Flex en is werkelijk niets anders dan XML, zoals je XML kent voor het inladen van gegevens. Elk MXML component is dus ook als ActionScript 3 neer te zetten omdat alle MXML code naar ActionScript 3 wordt omgezet wanneer je jouw project bouwt. Klik hier voor uitleg met code.

Flex is niet Flash

Flex moet dan weer niet gezien worden als Flash. Flex heeft geen tijdlijn, Flex kent geen stage, Flex kent geen toolbar met kwasten en gum, Flex is eigenlijk totaal niet te vergelijken met Flash en mag ook niet zo behandeld worden. Ondanks dat Flex gemaakt is met ActionScript 3 betekent het niet dat je ActionScript 3 binnen Flex kunt gebruiken zoals je dit zou doen binnen Flash 9. Zoals aangegeven “Flex is een Application Framework” is Flex een Application Framework dat de structuur en fundering bepaald voor iedere applicatie die ermee gebouwt wordt. Daar kan niet vanaf geweken worden en daarom is kennis van zowel ActionScript 3 als van het Flex Framework nodig om applicaties met Flex te kunnen neerzetten.

Dank aan een artikel van TheDutch

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht