Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 6 december 2016

Wat is een ODL: Open Device Lab?

Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele apparaten. De tablets en smartphones worden compacter en gebruiksvriendelijker. Jaarlijks worden er tientallen nieuwe producten, met de bijbehorende nieuwe besturingssystemen en software gelanceerd. Op dit moment hebben we het over meer dan 8000 apparaten. Om deze snel veranderende ontwikkelingen de baas te blijven is het voor webontwikkelaars steeds belangrijker op hun producten te testen op allerlei verschillende apparaten. Ze moeten hun klanten gebruiksgemak, kwaliteit, professionaliteit en stabiliteit kunnen garanderen. Voor de meeste webdevelopers zal het niet realistisch zijn om al deze apparaten aan te schaffen zodat ze hun producten goed kunnen testen. Daarom zie je in het straatbeeld steeds meer ODL’s verschijnen. Open Device Labs, in Nederland zitten deze bijvoorbeeld in Rotterdam, Breda, Amsterdam en binnenkort in Haarlem.

Het Open Device Lab

Een ODL, oftewel een Open Device Lab, is een locatie waar web- en app-ontwikkelaars terecht kunnen om hun projecten te kunnen testen op de daar aanwezige mobiele apparaten. De mobiele apparaten worden vaak gedoneerd door bedrijven en individuen. Mond-tot-mond reclame doet vervolgens de rest waardoor ODL’s steeds bekender en vernieuwend worden. Dit zorgt voor een soort vicieuze cirkel want doordat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van ODL’s, komen er ook steeds meer apparaten tot hun beschikking. Er zijn dus veel middelen aanwezig om voor ontwikkelaars een zo’n goed mogelijke testomgeving te creëren. Daarnaast is er altijd personeel aanwezig om je bij te staan en kennis te bieden. De meeste Open Device Labs zijn gratis te gebruiken, maar op sommigen is een uitzondering. Deze kunnen vragen voor een kleine vergoeding om zo hun kosten te dekken. Op OpenDeviceLab.com vindt je alle ODL’s wereldwijd.

Verschillende types ODL’s

Er zijn verschillende types van Open Device Labs. Zo zijn er labs die op een vaste locatie zitten maar er zijn ook labs die rondtrekken. Om je te helpen de verschillende Labs te identificeren gebruiken we de volgende classificatie:

 • Resident ODL – Deze ODL wordt gesponsord door een bedrijf of een instituut. Het heeft een vaste locatie op een specifiek adres.
 • Mobile ODL – Deze ODL heeft geen vaste locatie maar verplaatst zich. Bijvoorbeeld van evenement naar evenement of van café naar een freelancers kantoor.
 • Virtual ODL – Eenmalige ODL die normaal gesproken georganiseerd wordt op een specifieke locatie. Bijvoorbeeld voor een conferentie. Meestal is een Virtual ODL er maar voor een korte tijd.

Een ODL steunen met mobile device donaties

Elkaar ondersteunen is één van de kernpunten van een ODL. Als je tevreden bent over de ODL en de service die je er ontvangen hebt dan kan je iets teruggeven aan de gemeenschap. Een paar suggesties:

 • Doneer (tijdelijk of permanent) je mobiele apparaten die je niet meer gebruikt.
 • Doneer andere apparaten (vraag het personeel van de ODL om advies)
 • Bied je kennis aan
 • Mocht je in de positie zijn om een groot publiek aan te spreken: vraag om sponsors of maak mensen bewust van een ODL

Device Lab in Haarlem

Webcreationz heeft zijn eigen Device Lab opgezet om de Front-End nog meer te professionaliseren.

https://twitter.com/webcreationz/status/801730459713597440

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

  verplicht
  verplicht
  verplicht