Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 17 juni 2018

WordCamp Europe Belgrado 2018 – #WCEU verslag

Wij waren aanwezig bij de WordCamp Europe van 2018 in Servië! Deze werd gehouden van 15 t/m 17 juni in het Sava Centar in Belgrado. Hierbij brengen we een verslag uit met de hoogtepunten. Het feest begon al op luchthaven Schiphol waarbij we veel bekende WordPress’ers tegenkwamen. Het vliegtuig was grotendeels gevuld met WordCamp Nederland, wat hebben we toch een mooie community hier!

WordCamp Europe van 2013 tot 2018

Al enkele jaren is WordCamp Europe een groot begrip in de WordPress community. Van over heel de wereld komen mensen naar deze WordCamp, van Sydney tot Texas. Het begon ooit in 2013 in ons eigen land in Leiden. De jaren daarop zijn andere plekken binnen Europa aan de beurt geweest zoals: Sofia, Bulgarije; Sevilla, Spanje; Wenen, Oostenrijk en Parijs, Frankrijk.

Moonparty – Galaxy vibe

Het thema van dit jaar is “retro-futurism“. Denk aan Back to the Future met een twist van 2011: A Space Odyssey. Het Sava Centar was ook helemaal omgebouwd en de zalen hernoemd naar dit thema zoals: Milky Way Track en Andromeda Track. Het Sava Centar is op zichzelf al een futuristisch gebouw.

Sprekers en workshops

Dit jaar werden er voor het eerst workshops aangeboden. Echte hands-on activiteiten waarbij je echt met code en demo’s aan de slag kon gaan. Van 60 minuten tot soms wel 3 uur lang. Naar ons idee stond dit jaar erg in het teken van accessibility en usability. De focus leggen op gebruikers die minder efficient met het web kunnen omgaan door beperkingen. Van gebruikers met kleurenblindheid, van spraaksoftware en die een lichte handicap hebben. Hoe je deze doelgroep makkelijker door je website kan laten navigeren zonder al te veel moeite. Denk hierbij aan kleurgebruik, vormen, elementen tekstueel benomen en speciale lettertypes voor mensen met dyslexie.

Google en WordPress

Uiteraard was Matt Mullenweg ook weer aanwezig met een Q&A over de huidige status van WordPress en het toekomstbeeld. De Gutenberg module stond hierin centraal en tot slot een kleine twist naar de GDPR wetgeving. Een verassende sponsors en spreker dit jaar was Google. Wat doet Google hier, WordPress is toch open source en dus van iedereen? WordPress is niet over te nemen en dus niet te koop. Nee, Google was niet de ‘evil corporation‘ zoals in de zaal werd geroepen. Google wilt het web alleen maar gebruiksvriendelijker en nog sneller maken. Dit doen zij graag met de introductie van AMP, een HTML techniek zonder JavaScript en met zo min mogelijk elementen. Google heeft samen met WordPress XWP opgezet, een plugin die jouw WordPress thema omzet naar AMP code. Dit concept is echt heel gaaf en de demo ziet er razendsnel uit. Echter staat dit nog wel in de kinderschoenen als het gaat om toepassing op andere thema’s dan Twenty Seventeen. WordPress is druk bezig met de standaard integratie van AMP in de core in combinatie met de Gutenberg blocks. Grote dank aan Thierry Muller en Alberto Medina voor deze presentatie over Progressive WordPress Themes.

WordCamp Europe 2019 is in…

Traditie getrouw wordt aan het eind van deze dagen de locatie voor volgend jaar gepresenteerd. WordCamp 2019 is in Berlijn, Duitsland van 20 t/m 22 juni. Tot volgend jaar!

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht