Leestijd: 5 minuten | Gepubliceerd: 18 januari 2017

WordPress hosting kiezen

Welk hostingpakket geschikt is voor de jou WordPress website? Dat is een vraag die wij veel krijgen van klanten. De CMS keuze bepaald al heel sterk hostingpakket je het beste kan kiezen. In dit blog vertellen we je meer over de diverse soorten hosting.

Wat is hosting?

Het woord ‘hosting’ is afgeleid van het Engelse ‘host’, wat ‘gastheer’ betekent. De host is dus eigenlijk een soort gastheer voor websites. Klanten huisvesten een website bij deze digitale gastheer. Je website staat via een server in verbinding met het internet. Deze server is een computer die 24/7 aanstaat en verbonden is met het internet. Wie jouw website intikt in de webbrowser wordt automatisch naar de gegevens op de server geleid. Zo is jouw website bereikbaar voor de gehele wereld. Een server is in de basis een computer zonder scherm en toetsenbord, maar met veel meer geheugen en capaciteit.

Een eigen server/computer thuis beheren

Zoals hierboven uitgelegd kan het hosten van je website gebeuren op elke (thuis)computer die verbonden is met het internet. Om een hosting server te maken van een computer zijn er softwareprogramma’s zoals WAMP of MAMP te installeren. Je website wordt toegankelijk via het IP-adres van de computer zodra deze softwareprogramma’s de benodigde webserver onderdelen geleverd hebben. Het hosten op deze manier heeft een aantal nadelen. Zo moet de computer 24/7 aanstaan omdat de website altijd bereikbaar moet zijn voor haar bezoekers. Ook kan de website traag laden doordat er een tekort is aan bandbreedte of er internetstoringen zijn. Door deze nadelen wordt er veel geïnvesteerd in andere voorzieningen zoals datacenters met perfect koelinstallaties, stroom noodvoorzieningen en de beste servers.

Shared Hosting

Bij Shared Hosting neem je een hostingpakket af bij een hostingprovider, waarbij je de server deelt met andere gebruikers. De volledige capaciteit van de server wordt over meerdere accounts verspreid doordat de webserver in een datacenter geplaatst is. Hoeveel ruimte je huurt op een server is afhankelijk van het hosting pakket dat je hebt gekozen bij de verschillende providers. De meeste beginnende websites (klanten) zullen voor dit pakket kiezen. Nadeel voor het kiezen van Shared Hosting is dat je hinder kan ondervinden van de andere gebruikers als deze bijvoorbeeld meer processorkracht nodig hebben omdat ze meer bezoekers ontvangen. Daar staat tegenover dat de kosten voor Shared Hosting een stuk lager zijn dan andere hostingpakketten.

Reseller Hosting

Met Reseller Hosting wordt een groot deel van een server gereserveerd voor één klant. Dit deel wordt opgedeeld in kleinere delen. Voor elk deel kan je een andere gebruiker aanmaken en iedere gebruiker een bepaalde hoeveelheid dataverkeer, schijfruimte en andere limieten toewijzen. Deze vorm van hosting wordt veel gebruikt door eigenaren van meerdere websites zodat deze die overzichtelijk in één pakket hebben. Reseller Hosting wordt tevens gebruikt door webdesigners die het gebruiken voor hun klanten. Het minpunt van Reseller Hosting is dat je bij aanpassingen of installaties nog steeds afhankelijk bent van de hostingprovider. Maar daar staat tegenover dat je als klant niet om hoeft te kijken naar de software updates, omdat de hostingprovider volledige ondersteuning geeft.

Dedicated Server

Met een Dedicated Server krijg je de beschikking over de volledige capaciteit van een server. Je deelt deze dus niet met andere gebruikers. Dit is vooral handig als je veeleisende websites hebt die meer processorkracht en geheugen nodig hebben. Zo kan je bij een Dedicated Server gebruik maken van onder andere:

  • Het verzenden en ontvangen van HTTP-verzoeken
  • Databases opslaan
  • E-mailverkeer makkelijker behandelen
  • Het verwerken van DNS verzoeken.

Houd er rekening mee dat je een systeembeheerder nodig hebt om alles in de gewenste banen te leiden en te houden.

Virtual Private Server (VPS)

Een VPS is een fysieke server, die weer wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Het lijkt dus op Shared Hosting maar met het verschil dat deze virtuele servers elk een klein deel van de hardware gebruiken. Je kan een virtuele server meer processorkracht toewijzen als deze meer verbruikt dan je ingecalculeerd had. Ook bied een VPS je meer vrijheid. Je hebt namelijk de volledige controle over het beheer van je server en de mogelijkheden die hierbij komen kijken. Daarnaast is het makkelijker om een virtuele server te verplaatsen naar een andere Dedicated Server wanneer er problemen voorkomen.

Hosting keuze blijft lastig

We kunnen ons voorstellen dat het best ingewikkeld is om de juiste hosting te kiezen en te organiseren. Webcreationz kan dit voor je uit handen nemen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht