Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 4 maart 2021

Moet ik ‘www’ bij mijn website blijven gebruiken?

Het is inmiddels het jaar 2021… Tik jij nog ‘www’ in als je een website wilt bezoeken of tik je meteen de website in (bv: google.com)? Vroeger begon je alle websites met ‘www’ als men vroeg wat je website was, maar tegenwoordig hoor je steeds minder ‘www’. Dit omdat je tegenwoordig zelf kunt kiezen wat je wilt. Bij WordPress kan je instellen wat je website URL moet zijn: met of zonder www ervoor. Wat is de beste variant en waarom?

Google Chrome en www

Sinds Chrome versie 76 (release aug 2019) zie je het ‘https://’ gedeelte al niet meer. Dit omdat Google heeft besloten om dit gedeelte geheel te verbergen omdat het voor hun geen toegevoegde waarde meer heeft.

Google ziet ‘niet-www’ en ‘www’ als twee verschillende websites. Als je bij bijvoorbeeld Google Search Console de verkeerde variant gebruikt dan stuur Google je naar een website die eigenlijk niet bestaat. Dit heeft een negatieve werking op je Google ranking. Het is dan ook van belang dat welke link jouw klanten ook gebruiken, ze alsnog bij jouw website aankomen. Dit doe je door de links door te leiden.

Google ziet een ‘www’ domein niet als hoofddomein maar als sub domein. Een ‘www’ domein is dus overbodig en zal je ranking ook niet beïnvloeden.  Daarnaast typen veel gebruikers al een website in zonder www. In reclames is dit te merken doordat men bijvoorbeeld ‘marktplaats.nl’ zegt i.p.v. www.marktplaats.nl. Dit heeft weer te maken doordat het korter is en dus tijd scheelt.

Conclusie: ‘www’ niet gebruiken

Dit is de juiste beslissing omdat het je website, je laadsnelheid en Google ranking niet beïnvloed en het dus eigenlijk een overbodige toevoeging is. Denk er wel aan om je bezoekers en Google op de hoogte te brengen van de wijziging en ze door te verwijzen naar de juiste variant.

Als websitebouwer is het soms handig om te zien of een website wel ‘www’ gebruikt of niet. Als je Google Chrome gebruikt dan kun je de volledige url vinden door:

  • In de browser naar chrome:/flags te gaan.
  • Zoek vervolgens op ‘hide’ en disable de volgende instellingen: Omnibox UI Hide Steady-State Url Scheme, Omnibox UI Hide Steady-State Url Trivial Subdomains, Omnibox UI Hide Steady-State Url Path Query and Ref
Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht