Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 21 juni 2011

WebP – Google’s nieuwe image format voor het web

WebP is een lossy compressiemethode voor afbeeldingen, gebaseerd op het WebM-videoformaat. Google claimt dat de bestanden die WebP oplevert gemiddeld bijna 40 procent kleiner zijn dan jpeg-bestanden, met een vergelijkbare kwaliteit.

“lossy” compressie is een data encoding methode die data verkleint, samenvoegt en soms zelfs verwijderd

WebP logoWebP behoudt de kwaliteit van foto’s maar maakt ze veel kleiner. Google wil daarmee de snelheid waarmee afbeeldingen kunnen worden ingeladen via internet verhogen. Google biedt een gratis tool om afbeeldingen te converteren naar het WebP-formaat.

Voor de techneuten onder ons:

A WebP file consists of VP8 image data, and a container based on RIFF. The standalone libwebp library serves as a reference implementation for the WebP specification and is available at a git repository and as a tarball.

Webmasters en web ontwikkelaars kunnen met het de WebP afbeeldingen formaat, kleinere en betere afbeeldingen creƫren die het web een stuk sneller zullen maken. WebP wordt echter nog niet door elke browser ondersteund. Natuurlijk wel al door de Google Chrome browser en dankzij de Google Chrome Frame plug-in voor Internet Explorer en Opera 11.10. Bekijk hier de gallery die Google aanbiedt voor de vergelijking van JPG en WebP afbeeldingen. Download en installeer de Google JPEG/PNG naar WebP conversion tool software

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht