Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 29 november 2021

Effectieve vormen toepassen in je ontwerp

Bij ontwerpen gebruik je altijd vormen. Bij websites, logo’s en alle andere ontwerpen vormen zij de basis en hebben ieder een bepaalde uitstraling. Door een vorm effectief te gebruiken kan je een versterkte boodschap overbrengen. Maar hoe doe je dat? Hieronder een aantal handige tips.

Vormtypes

Er zijn drie verschillende vormtypes met elk andere eigenschappen. Maar sommige vormen passen in verschillende vormtypes. De drie vormtypes zijn:

  • Geometrische vormen

Zijn vaak symmetrisch en bestaan uit lijnen en daardoor zeer herkenbaar en voorspelbaar. Voorbeelden: rechthoeken, driehoeken en cirkels.

  • Organische vormen

Zijn niet of minder symmetrisch en komen vaak in de natuur voor.

Voorbeelden: boombladeren, stenen of wolken.

  • Abstracte vormen

Zijn niet snel herkenbaar doordat ze simpeler vormgegeven zijn maar worden wel vaak afgeleid uit de natuur.

Voorbeelden: golvend lijntje die de zee moet voorstellen

Rechthoeken en vierkanten

Bij grafische ontwerpen worden vierkanten en rechthoeken vaak gebruikt omdat ze stabiliteit en vertrouwen uitstralen.  Daarnaast wordt een ontwerp nog voorspelbaarder doordat ze door hun vorm eenvoudig in een grid te plaatsen zijn. Hierdoor is informatie eenvoudiger op te nemen. Een nadeel van rechthoeken en vierkanten is dat ze misschien te vaak gebruikt worden en daardoor saai worden gevonden.  Voorkom dit door uit het grid te breken.

Cirkels

Bij digitale ontwerpen worden vooral cirkels gebruikt. Dit is omdat cirkels geen begin en einde hebben en daardoor voor volledigheid staan. Ook zien ze er vrouwelijker en bewegelijker uit dan een scherpe recht- of driehoek. Samen met vierkanten en rechthoeken zijn ze redelijk makkelijk te combineren.

Driehoeken

Driehoeken maken een dynamische indruk doordat ze schuine zijden en scherpe hoeken hebben. Ook niet onbelangrijk is waar de punt van de driehoek heen wijst omdat zo de betekenis duidelijk wordt.

Een driehoek op zijn kop straalt spanning en instabiliteit uit terwijl een driehoek met zijn punt omhoog stabiliteit, kracht en vertrouwen uitstraalt.

Ook worden driehoeken vaak gebruikt om een richting aan te geven (denk aan verkeersborden) of hebben ze een religieuze betekenis (God-Jezus-Heilige Geest).

Ze zijn moeilijk te combineren in ontwerpen door hun schuine zijden maar ze kunnen wel gebruikt worden i.c.m. parallel lopende lijnen.

Vormen gebruiken in je ontwerp

Wil je een succesvol ontwerp neerzetten dan is het bewust inzetten van vormen een belangrijk aspect. Door bepaalde vormen en kleuren te gebruiken in je ontwerp breng je een bepaald gevoel over. Denk ook aan je doelgroep: bepaalde logo’s werken niet voor kinderen maar wel voor volwassenen en visa versa.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht