Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 14 maart 2022

Google Fonts: Unieke lettertypes op je website

Met Google Fonts kan je heel makkelijk mooie lettertypes op je website gebruiken. Maar hoe kies je de juiste lettertype? En hoe doe je dat?

Wat is Google Fonts?

Bij Google Fonts zijn alle lettertypes die je er vindt open source, en het leuke hieraan is dat je ze gratis en voor alles mag gebruiken, dus ook voor zakelijke en commerciële doeleinden. Het enige wat je hoeft te doen is een link toe te voegen aan je website en doordat Google deze fonts host, zetten ze deze om naar een bruikbaar lettertype. Het is dus heel makkelijk om een goede typografie op je website te gebruiken.

Hoe moet je Google Fonts toevoegen aan je website?

Op de Google Fonts API website zie je precies hoe Google Fonts werkt maar in feite hoef je alleen maar een link toe te voegen aan je website. Dit doe je door Google Fonts toe te voegen aan de head van je HTML-code. Mocht je de HTML-code niet kunnen aanpassen of je hebt geen toegang tot de HTML-code van je website dan kun je een plug-in gebruiken. Er is o.a. een WordPress plug-in, die biedt de optie om Google Fonts toe te voegen aan je website zonder een code nodig te hebben.

Google Fonts mag je voor alles gebruiken en daardoor kan je ze ook downloaden voor gebruik op je eigen computer. Om een font op te slaan klik je op ‘Download Family’ op de lettertype pagina, je download dan alle lettertypes in een ZIP-bestand.

Hoe kies je het juiste lettertype?

Er zijn meer dan 1000 fonts waaruit je kan kiezen bij Google Fonts. Maar hoe kies je een goed lettertype? Allereerst: zorg ervoor dat je font verschillende weights (diktes) heeft, hierdoor krijg je een duidelijk contrast tussen de lopende tekst en de kopjes. Ook moet het lettertype goed leesbaar zijn.

Hieronder een lijstje met mooie Google Font voorbeelden en combinaties:

 1. Montserrat + Lato
 2. Teko + Ubuntu
 3. Roboto Condensed + Open Sans
 4. Merriweather + Noto Sans
 5. Archivo + Cardo
 6. Playfair Display + Work Sans
 7. PT Serif + Roboto Slab
 8. Questrial + Lustria
 9. Ultra + Source Code Pro
 10. Libre Baskerville + Noto Sans
Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

  verplicht
  verplicht
  verplicht