Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 3 januari 2017

De zoektocht naar de juiste webschrijver

Strategische teksten zijn altijd bedoeld om de lezer zijn aandacht te trekken. Maar de verschillen tussen tekstschrijven en webschrijven is groot. Veel copywriters gebruiken voor beiden gevallen dezelfde checklist wat niet altijd goed uitpakt. In dit blog richten we ons op de web content. Web content wordt vaak geschreven met het oog op zoektermen om zo ervoor te zorgen dat de zoekmachine de bezoekers naar deze website leidt. De webteksten bestaan dus vooral uit handige zoekwoorden en wordt vaak niet met emotie geschreven. De belangrijkste doelgroep zou de bezoeker moeten zijn en niet Google. Hier moet altijd een afweging voor gemaakt worden. Wil je gevonden worden op Google door het schrijven van teksten met veel keywords en de bezoeker daarna kwijt raken? Of houdt je liever de bezoeker langer op de site door goed lopende zinnen en prachtige teksten? Wij geven graag wat tips voor de perfecte webteksten.

1. Zorg voor overzichtelijkheid in de tekststructuur

Web content wordt ook veel gelezen op tablets en mobiele apparaten. Maak dus een logische en overzichtelijke tekst in geordende paragrafen. De bezoeker van nu heeft altijd haast en zal dus snel door je content heen willen lezen. Zorg voor o.a. duidelijke koppen, toepasselijke afbeeldingen, interne links, call-to-action knoppen en opsommingstekens.

2. Proefversie schrijven

Maak eerst een ruwe versie van je content. Hij hoeft niet perse meteen perfect te zijn. Maak het liefst de content in meerdere zittingen. Je zal merken dat je de content telkens aanpast. Je wordt kritischer en doordat je telkens met een open blik opnieuw gaat zitten wordt de kwaliteit een stuk professioneler. Overtollige informatie kan je altijd nog verwijderen. Houdt je bericht in concept voordat je deze publiceert.

3. Doelgroep bepalen

Velen maken de fout door in hun teksten ‘hun bedrijf’ en ‘wij’ te gebruiken. Maar doe dit juist niet! Tenzij je doelgroep daar juist behoefde aan heeft natuurlijk. De doelgroep wil zich met de tekst kunnen identificeren. Schrijf vanuit je hart en gebruik dus juist het woord ‘jij’. Maak je zinnen kort en bondig als je gebruik maakt van mobiele apparaten. Woorden die belangrijk zijn voor de content kan je onderstrepen of vetgedrukt maken.

4. SEO

Bovenstaande punten moeten in acht worden genomen maar verlies daarbij de SEO niet uit het oog. Vraag je af wat jouw bezoeker zoekt op de website. Doe een zoekwoorden analyse en gebruik handige en veel gezochte zoektermen. Maar schrijf voor je bezoeker en niet alleen voor de zoekmachines.

5. Waardevolle content maken

Er zijn 7 punten die ervoor moet zorgen dat je web content meer waard wordt. Val op en trek daardoor bezoekers doordat je uniek bent. Je onderscheid jezelf door deze checklist te doorlopen:

 1. Zorg voor de ultieme gebruikservaring en gebruikersinterface
 2. Hoge kwaliteit van de inhoud
 3. Vernieuwend te zijn
 4. Roep emoties op met je content
 5. Oplossingsgerichtheid
 6. Wees uniek!
 7. Webteksten schrijven is een vak apart, besteed het uit!

Wij zeggen altijd: 90% van de vindbaarheid is uniek geschreven content, de rest is maar wat techniek!

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

  verplicht
  verplicht
  verplicht