Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 18 mei 2019

10 voordelen Sketch App voor de webdesigner

Onze laatste blog ging over de verschillen tussen Photoshop en Sketch. Deze keer vertellen wij wat de voordelen voor webdesigners zijn om gebruik te maken van Sketch.

Sketch is een vector based ontwerpprogramma waardoor het perfect is om websites te ontwerpen voor verschillende formaten. Vergeet niet dat Sketch alleen geschikt is voor Mac gebruikers, Windows gebruikers vallen helaas buiten de boot. Webcreationz geeft je de 10 belangrijkste redenen om Sketch (te gaan) gebruiken:

1. Gebruik van tekst- en object stijlen.

Bij Sketch kan je verschillende tekst- en object stijlen ontwikkelen. Deze stijl kan je vervolgens hergebruiken waardoor je veel effectiever en sneller kan werken. Wil je een stijl toch veranderen dan kan je de stijl in je gehele ontwerp automatisch aanpassen.

2. Symbool gebruik

Met webdesign maak je vaak gebruik van dezelfde objecten; op meerdere pagina’s of devices komen dezelfde onderdelen voor. In Sketch kun je van deze objecten symbolen maken en zodra je een symbool aanpast, verander alle ontwerpen mee. Pas je bijvoorbeeld een pictogram aan op de eerste pagina, dan wordt deze automatisch aangepast op alle andere pagina’s. Een ander voordeel is dat er geen maximale grootte is voor de symbolen. Je kan dus pictogrammen of knoppen aanpassen maar ook hele schermen of andere pagina-elementen.

Het gaat zelfs nog verder dan dat: met het (her)gebruik van ‘overrides’ kan je per symbool opgeven wat de content moet zijn. Het design is dus het zelfde maar de tekst en/of beeld is dus per symbool anders. Hieronder laten wij een voorbeeld zien waarvan wij een symbool hebben gemaakt. Verander je nu in het ‘master’ symbool de content dan verandert dit bij alle symbolen ook. Als je dus in onderstaand voorbeeld het lettertype veranderd, dan veranderen de andere namen ook automatisch in dat lettertype.

3. Slim vergroten

Wat voor het ene device werkt, werkt niet altijd voor een ander device. Met Sketch kan je per object bepalen hoe je deze wilt aanpassen en met welke manier je deze wilt vergroten.  Als je bijvoorbeeld een header hebt ontworpen voor mobiel gebruik dan werkt deze niet automatisch ook voor iPad gebruik. Je kan het ontwerp met Sketch zo aanpassen dat hij geschikt wordt voor de Ipad. Je kan per onderdeel aangeven wat er aangepast moet worden en welke onderdelen niet. Zo kan je de iconen dezelfde grootte laten maar andere onderdelen weer aanpassen aan de schermgrootte van de Ipad.

4. Vector based

Zoals eerder gemeld is Sketch een Vector based programma. Je kan dus oneindig schalen zonder kwaliteit te verliezen en de bestandsgrootte over het algemeen klein blijft. Veel webdesigners gebruiken Adobe Illustrator maar met Sketch kan je nu alles doen in één programma. Je kan alles verkleinen en vergroten terwijl alles blijft scherp blijft.

5. Direct bestanden exporteren

Wat in Sketch wordt ontworpen kan meteen snel geëxporteerd worden in/naar verschillende bestandsformaten en zelfs als SVG bestand of als CSS stijl.

6. Vaste pixels

Sketch biedt ook de mogelijkheid om met vaste pixels te werken en is gericht op pixel-eenheden.

Je kunt dus probleemloos elementen, zoals buttons, uitrekken en schalen zonder dat de kwaliteit ervan verloren gaat.

7. Artboards

In Sketch kan je meerdere Artboard (tekengebieden) maken zodat je verschillende versies kunt ontwerpen.  Doordat je meerdere Artboards kan toevoegen aan één document kan je veel overzichtelijker werken.

8. Ingebouwde rasters

Sketch heeft ingebouwde rasters die je kan aanpassen en hergebruiken naar jouw wensen. Door Sketch te gebruiken ontwerp je dus steeds de juiste rasters voor alle apparaten.

9. Getallen informatie

Een goede webdesigner weet dat hij zijn getallen in de gaten moeten houden. Bij Sketch krijg je snel informatie over verhoudingen, afmetingen en posities waardoor je veel bewuster ontwerpt.

10. Community

Er zijn veel webdesigners die Sketch gebruiken, waardoor er een grote community is die bijdraagt aan het verbeteren van Sketch. Zo worden er steeds nieuwe plugins en bestanden ontwikkeld die je gratis kan downloaden.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht