Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 22 april 2019

Wat is DNS?

Je kan het vergelijken met je contactenlijst van je telefoon: elke domeinnaam van een website heeft een nummer. Dit nummer is het IP-adres van de server waarop de site wordt gehost. Met behulp van DNS wordt deze lijst bijgehouden.

Domain Name System

Zodra je in je browser een webadres opgeeft gaat de browser uitzoeken welk IP-adres er bij het webadres (domein) hoort. Om er achter te komen wat het IP-adres is wordt er verbinding gemaakt met een DNS server, ook wel een Recursive Name Server genoemd. Meestal is dit een DNS server van je accessprovider maar het kan ook een openbare server zijn van bijvoorbeeld Google.

Mocht de DNS server de domeinnaam niet vinden in zijn eigen ‘bibliotheek’ dan zoekt hij verder bij een van de 13 root-servers. Deze root servers beheren de domeinen van de zogezegde top-level-domains zoals bijvoorbeeld het .nl top-level-domain dat beheerd wordt op de Icann.org root-server.

Zodra de DNS-server het IP-adres ontvangen heeft van de root-server, stuurt hij het IP-adres terug naar je browser. Je browser slaat het IP-adres vervolgens voor een bepaalde tijd op in een DNS cache database. Dit voorkomt dat bij het openen van bepaalde ( veel gebruikte) websites het IP-adres opnieuw opgevraagd moet worden: het scheelt dus tijd.

Een website krijgt een ander IP-adres als het verplaatst wordt naar een ander server, dit zorgt voor een vernieuwing in de DNS-records van dit domein. De root-server geeft de wijzigingen door alle Recursive Name Servers. Doordat de partij waar je domein geregistreerd is deze wijziging doorgeeft aan de root-server kan het enige tijd duren voordat de verandering is doorgevoerd.

Het kan gebeuren dat je lokale cache je alsnog naar het oude IP-adres stuurt ondanks het feit dat de DNS updates zijn doorgegeven aan jouw accessprovider. Een oplossing kan zijn door Cmd-R en ctrl-f5 te gebruikten om zo de pagina te herladen.

DNS is dus eigenlijk het vertalen van een domeinnaam naar een IP-adres. Doordat je bezoekers alleen je naam onthouden ben je veel beter bereikbaar dan dat bezoekers een numeriek IP-adres moeten onthouden.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht