5 manieren om je website beter toegankelijk te maken
Wat is het verschil tussen een gewone winkel en een webwinkel? Toegankelijkheid natuurlijk! Beiden willen zoveel mogelijk bezoekers verwelkomen maar als je kijkt naar toegankelijkheid kunnen webwinkels vaak nog wel wat leren, dit in tegenstelling tot winkelstraten waar voorzieningen en informatie al goed toegankelijk zijn. Wij bespreken een paar makkelijke aanpassingen om je website zo toegankelijk mogelijk te maken voor o.a. blinden en slechtzienden.
Waarom is toegankelijkheid belangrijk voor je website?
Als je website gemakkelijk te gebruiken is voor alle bezoekers dan is je website eens stuk aantrekkelijker voor een brede groep bezoekers en bereik je meer (potentiële) klanten. Naast het feit dat het beter bereikbaar is voor mensen met een handicap of een beperking, hebben je bezoekers zonder een beperking er ook voordeel van: zo kunnen ze bijvoorbeeld een transcript lezen als ze een video niet kunnen afspelen.
Heeft je website barrières?
Vaak vallen barrières je niet snel op omdat jij je website anders benaderd dan bezoekers met een beperking. Voor hen is het misschien onmogelijk om de website te gebruiken. Om te checken of je website barrières heeft kun je de volgende lijst nalopen:
- Gebruik je foto’s of infographic waarin belangrijke informatie staat vermeld? Blinden en slechtzienden krijgen die informatie niet op hun screenreader. Daarnaast kunnen vertaaldiensten de tekst niet lezen en niet vertalen.
- Zijn er video’s of geluidsfragmenten geplaatst zonder transcripten of ondertiteling? Dove bezoekers missen hierdoor een optie om informatie te vergaren.
- Niet iedereen kan een muis gebruiken en bestuurd hun computer met het toetsenbord. Een lange, complexe navigatie zorgt ervoor dat het bezoeken van je site onnodig moeilijk is.
- Moeilijk klikbare en kleine knoppen.
- Gebruik van kleine lettertypes en tekstkleur in een vrijwel identieke kleur als de achtergrond.
- 8% van de bevolking heeft kleurenblindheid, gebruik je kleuren om informatie uit te drukken dan missen zij deze informatie.
- Bied je andere contactmogelijkheden aan naast telefoneren? Niet iedereen kan de telefoon oppakken en een telefoontje plegen.
Hoe maak ik mijn website beter toegankelijk?
Je kan al veel bereiken met wat aandacht en empathie maar daarnaast hebben wij een aantal suggesties voor je op een rijtje gezet:
- Bied alternatieven voor beeld en geluid: voeg bijvoorbeeld een transcript, beschrijving of onderschrift toe met alle belangrijke informatie.
- Screenreaders zorgen ervoor dat blinden en slechtzienden weten wat er op je website staat. Om te zorgen dat een screenreader weet wat er op een afbeelding getoond wordt voeg je een alternatieve beschrijving toe waarin je verteld wat er op de afbeelding te zien is.
- Zorg voor voldoende contrast tussen de achtergrond en de tekstkleur zodat al je teksten goed leesbaar zijn. De meest voor de hand liggende optie is een donkere tekst op een lichte achtergrond.
- Maak je knoppen goed herkenbaar: maak ze groot met voldoende lege ruimte eromheen. Zo wordt het lastig voor bezoekers om een knop per ongeluk aan te klikken en dit voorkomt frustraties.
- Gebruik grote, heldere en leesbare lettertypes. Voor mensen met slecht zicht of dyslexie is je website dan makkelijker leesbaar.
Een betere toegankelijkheid helpt al je bezoekers omdat het voor meer mensen (nog) makkelijker te gebruiken is.