Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 23 september 2020

WordPress: het verschil tussen een thema en maatwerk

WordPress is naast het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld ook nog eens het meest gebruiksvriendelijke. Er zijn veel voor- maar ook nadelen te noemen van het CMS, maar ook het gebruik van een standaard aangekocht of een maatwerk thema.

De belangrijkste voordelen van het WordPress CMS zijn:

 • Open source: WordPress mag gratis door iedereen gebruikt worden.
 • Community: de gigantische WordPress community zorgt ervoor dat er regelmatig nieuwe updates geplaatst worden met verbeterde beveiliging en nieuwe functies.
 • Uitbreidingen: doordat WordPress open source is kan iedereen nieuwe functies en uitbereidingen (plug-ins) toevoegen.
 • Schaalbaar: WordPress kan worden gebruikt voor elk formaat website, daarnaast is het via een multisite omgeving mogelijk om meerdere websites te beheren vanuit 1 CMS.
 • Google: WordPress websites worden sneller en beter geïndexeerd door Google.

We leggen hieronder uit wat het verschil is tussen een WordPress website op maat en een WordPress website gebaseerd op een aangekocht thema.

Voordelen standaard WordPress thema

 • Het is goedkoop! Voor gemiddeld €60,- kan er een thema gekocht worden die helemaal aan te passen is aan jouw huisstijl en waar veel functies standaard bij zitten, denk aan homepages, contactpagina en meer. Doordat de meeste thema’s regelmatig geüpdatet worden door de ontwikkelaar behoud je een moderne website.

Nadelen standaard WordPress thema

 • Trage laadsnelheid: iedereen heeft andere behoeftes en thema’s moeten daarop in spelen. Hoe meer functies een thema heeft en hoe meer plug-ins er zijn geïnstalleerd hoe trager de website is en dit heeft invloed op je Google ranking.
 • Beperkte vrijheid: een thema is vaak slecht geprogrammeerd en daardoor is het lastig om een wijziging of uitbereiding door te voeren in een thema. Ook is het mogelijk dat bij een thema update de uitbereiding/wijziging niet meer compatible is met een nieuwe versie.
 • Afhankelijk van derden: je website kan onbruikbaar worden doordat je afhankelijk bent van de ontwikkelaar van de thema. Als WordPress geüpdatet wordt maar je ontwikkelaar brengt geen thema updates meer uit dan functioneert je website niet meer. Bij elke update van je thema en WordPress moet er gecheckt worden of het thema nog functioneert. Dit kost geld omdat je website geüpdatet moet worden en daardoor is een thema-websites op langere termijn vaak duurder dan een website op maat.

Voordelen maatwerk WordPress thema

 • Alles wordt op maat ontwikkelt: van het website ontwerp tot aan de techniek. Het ontwerp is in te richten met al jouw (technische) wensen en behoeftes en ook nog eens makkelijker aan te passen. De software wordt zo aangepast dat er geen onnodige functies aanwezig zijn. Dit heeft allemaal invloed op de snelheid van je website en dit heeft invloed op je Google ranking.
 • Op langere termijn is een WordPress maatwerk website goedkoper dan een thema-websites, dit omdat de periodieke onderhoudskosten lager zijn doordat WordPress en plug-ins updates minder invloed hebben op de websiteweergave.

Nadelen maatwerk WordPress thema

 • Het is een kleine investering.
 • Je bent daarna niet heel flexibel om zelf wijzigingen door te voeren.

Conclusie: een maatwerk website is de beste maar duurste optie. Mocht je meer informatie willen of heb je vragen, naam dan gerust contact met ons op.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

  verplicht
  verplicht
  verplicht