Leestijd: 6 minuten | Gepubliceerd: 3 maart 2017

5 Tips om de perfecte stockfoto’s te kiezen

Een goede stock afbeelding is als een goed ontwerp: je wilt dat het krachtig, overtuigend en onvergetelijk is. Deze moet niet teveel aandacht naar zich toe trekken. Dit evenwicht lijkt moeilijk te bereiken, maar met een beetje inspanning zal dit gewoon lukken.

Stock afbeeldingen worden voor meerdere redenen gebruikt. Meestal worden ze gebruikt als men niet de tijd of het budget heeft om een eigen fotoshoot op te zetten. Stock afbeeldingen zijn ook handig voor designers. Als een designer een pitch houdt voor een klant kan deze experimenteren met ideeën zonder geld kwijt te zijn voordat er een definitief eindresultaat is.

Soms maken professionele fotografen spectaculaire beelden, van unieke momenten, die gewoon niet nogmaals kunnen worden nagemaakt, het maakt dan niet uit hoe hoog je budget is. Maar bijna iedereen heeft toegang tot een camera, en met 3 miljard beginnende fotografen zijn niet alle stock afbeeldingen gelijk.

In dit blog delen we een aantal ‘insider’ tips over hoe je goed kwaliteit afbeeldingen onderscheid van de slechtere kwaliteit.

Kwaliteit foto is een investering

Het mag een cliché zijn, maar in dit geval is het ook de waarheid: kwaliteit kost geld. Een foto van goede kwaliteit wordt normaal gesproken gemaakt door een professionele fotograaf die jarenlange ervaring heeft. Veel fotografen hebben gestudeerd en weten daardoor alles over lichtniveaus, composities en andere technische details. Daarnaast gebruiken professionele fotograven duurdere en betere apparatuur. De fotograaf investeert in zijn shoot: zoals een model inhuren, vervoer naar de locatie of het huren van een studio. Voor al die investeringen moet betaald worden.

Dit zegt niet dat er geen goede gratis stock afbeeldingen te vinden zijn, maar er zijn er minder. Schaf alleen afbeeldingen aan van een betrouwbare leverancier. Zo ben je verzekerd van goede kwaliteit.

Negeer filters

Een goede foto bestaat alleen uit de foto. We zien op stock websites duizenden gefilterde foto’s. Dit roept twee vragen op: allereerst, filters worden vaak gebruikt om gebreken te camoufleren die pas naar boven komen zodra je ze gebruikt in je design: ten tweede, je afbeelding kan anders overkomen dan dat jij voor ogen had. Als je wel een gefilterde foto wilt gebruiken, selecteer dan eerst een geweldige foto en voeg dan zelf een foto toe met bijvoorbeeld Photoshop. Zo weet je zeker dat je afbeelding perfect is en houd je zelf de (design) touwtjes in handen.

Zoek onbewerkte foto’s in RAW

Professionele fotografen schieten foto’s in RAW formaat in plaats van in jpg. Want RAW slaat meer data op en dit zorgt ervoor dat de geschoten foto’s makkelijker te bewerken zijn. Fotografie is meer dan alleen maar richten en schieten. Het bewerken van foto’s is een belangrijk onderdeel van het werkproces van de fotograaf.

Een RAW-bestand bevat de oorspronkelijke (ruwe en onbewerkte) gegevens zoals die van de beeldsensor zijn uitgelezen. RAW is geen afkorting, zoals de bekende bestandsformaten voor afbeeldingen JPEG, GIF, PNG, BMP of TIFF enzovoort, maar het betekent letterlijk ‘ruw’ in de zin van ‘onbewerkt’.

Bewerkte afbeeldingen hebben een diepere kleur zwart, meer details in de hoogtepunten, een groter contrast en meer levendige kleuren. Al deze details produceren een foto die van je scherm afknalt. Gratis stock afbeeldingen hebben zelden deze kwaliteit, omdat het de tijd weergeeft die de fotograaf in de afbeelding heeft geïnvesteerd.

Vermijd platte afbeeldingen

Plat design mag dan in de mode zijn bij webdesign, maar platte afbeeldingen houden minder visuele interesse vast. Een professionele fotograaf vangt niet alleen wat er voor zijn lens is, maar vangt ook de geest van het onderwerp.

Neem bijvoorbeeld een afbeelding van een gebouw: een amateur fotograaf zal een frontale afbeelding maken, waar zoveel mogelijk van het gebouw op afgebeeld staat; een professionele fotograaf zal in plaats daarvan kiezen voor een architectonisch detail, geschoten vanuit een dynamisch hoek, om zo niet alleen de gevel te fotograferen maar ook de aanwezigheid van het gebouw. Het is een vaardigheid die je pas onder de knie krijgt na het nemen van duizenden foto’s.

Negeer clichés

De grootste troef die elke creatieveling heeft is zijn ideeën, en bij fotografie is dit geen uitzondering. Een goede foto brengt een idee, een emotie, een evenement, op een manier die uniek is voor de fotograaf. De gratis stock afbeeldingen hebben de neiging om te worden geproduceerd als stock. Dit heeft als resultaat dat in plaats van een originele benadering van een idee, de fotograaf andere stock afbeeldingen nabootst.

Zoals: terwijl een professionele fotograaf een zakelijke bijeenkomst zou kunnen documenteren, zal de gratis stock afbeelding de beroemde handschut foto weergeven, dat al duizenden keren is gepubliceerd. Daarom bestaan er zoveel clichématige stock afbeeldingen.

Als het voor jou eruit ziet als een stockfoto, dan zal het voor iedereen eruit zien als een stock afbeelding, zelfs als ze niet weten wat stock is.

Goede stock vs. Gratis stock

Is er wel zoiets als gratis hoge kwaliteit stock? Maar natuurlijk! Veel van de werelds beste fotografen geven een aantal of zelfs al hun afbeeldingen weg.  Zelfs professionele fotograven die leveren aan premium stock geven vaak afbeeldingen weg, of met een beperkte licentie. Het probleem met gratis stock is dat het er vaak ook zo uitziet. En daardoor zal het project/merk/gebruiker van het beeld er niet in slagen om op te vallen en een impact te maken, omdat zoveel anderen dezelfde afbeelding gebruiken.

Wanneer je premium stock aanschaft dan weet je dat je afbeelding er niet zo uit ziet als de rest. En het roept niet de negatieve associaties op die gratis stock met zich meebrengt. Premium stock verhoogd de kwaliteit van je design, zowel voor je klant, als voor de bezoekers van de website.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht