Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 15 september 2009

AJAX Javascript en XML

AJAX is een term voor interactieve websites met Javascript en XML, voor het niet synchroon opvragen van gegevens bij de webservers. Door gebruik te maken van AJAX (met name de XMLHttpRequest) hoeven pagina’s niet geheel vernieuwd te worden om nieuwe inhoud te krijgen en wordt deze vaak direct getoond.

AJAX is geen nieuwe programmeertaal, maar een nieuwe techniek voor snellere, betere en meer interactieve web applicaties. De AJAX technieken maken internet applicaties kleiner, sneller en meer gebruiksvriendelijk. Het maakt gebruik van verschillende technieken:

  • XHTML en CSS voor de presentatie volgens de W3C-standaarden
  • DocumentObjectModel voor het dynamische aspect in het tonen van informatie
  • XML en XSLT voor opslag, aanpassing en het transporteren van gegevens
  • XMLHttpRequest (zoals hierboven al beschreven) voor het niet synchroon opvragen van gegevens bij de webserver – JavaScript om alles bij elkaar te binden

De scripttalen waar AJAX gebruik van maakt, bestaan al een aantal jaar. Maar wat al langer bestaat, is het niet per sé vernieuwen van een pagina. Dit kon ook al eerder met Hidden Frames.

Diverse bedrijven hebben Toolkits gemaakt om het maken van AJAX-Apps te vereenvoudigen. Google heeft de Google Web Toolkit, een open source framework dat het mogelijk maakt om applicaties te ontwikkelen. Microsoft heeft Atlas, ontwikkeld als plug-in voor Visual Studio, maar Atlas kan ook los worden gebruikt.

Kortom worden websites continu ververst als er een wijziging op de pagina plaatst vindt. Aan de hand van AJAX kan een website pagina gegevens wijzigen, zonder dat de hele pagina vervangen hoeft te worden. Denk maar eens aan Lightbox of aan diverse contactformulieren! Je ziet tegenwoordig steeds vaker als je een formulier invult en je adres opgeeft, dat gelijk alle andere velden automatisch ingevuld worden zoals postcode en plaats.

Zoek een beetje op het web naar de mogelijkheden met AJAX, je maakt er als developer vast wel eens gebruik van!

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht