Craft CMS is een contentmanagementsysteem (CMS) dat de afgelopen jaren sterk groeit aan populariteit, tussen 2016 en 2017 was er zelfs een groei van 50% volgens Google Trends. Maar wat zijn de voor- en nadelen van Craft CMS en is het een goed alternatief voor bekendere CMS’en zoals Joomla, Drupal en WordPress?

Wat is Craft CMS?

Craft CMS is dus een contentmanagementsysteem wat in het leven is geroepen om de content van een website makkelijker te beheren. Craft onderscheidt zich in eenvoud en flexibiliteit maar vooral in de content first– aanpak. Hierbij gebruikt Craft de content matrix waarmee je snel complexe lay-outs maakt.

Flexibiliteit
Craft onderscheidt zich ook in flexibiliteit, iets wat bij de ontwikkeling van bijvoorbeeld WordPress niet het uitgangspunt was. Craft is flexibel terwijl je WordPress flexibel kan maken. Craft maakt alleen de secties aan die je website nodig heeft terwijl WordPress ook extra functies aanmaakt die je niet standaard gebruikt.

Wat zijn de grootste voordelen van Craft CMS?

  1. Content opbouw. Doordat het allemaal gedefinieerde blokken zijn is je opmaak veel overzichtelijker en flexibeler.
  2. Live-previews. Craft CMS gebruikt live-previews wat betekent dat je als gebruiker meteen kan zien wat een wijziging doet voor de pagina.
  3. Craft CMS werkt door het responsive en intuïtieve controlepaneel ook goed op smartphones en tablets. Het is dus handiger en makkelijker in gebruik.

Craft CMS heeft ook een aantal nadelen:

  1. Doordat Craft CMS zo flexibel is heeft het ook een sterkere webserver nodig. Gelukkig bestaat er nu Craft 3 waardoor veel performance problemen opgelost zijn. Maar mocht je nog een oudere versie in gebruik hebben, kies dan voor een hostingprovider die PHP 7 ondersteunt.
  2. In tegenstelling tot bijvoorbeeld WordPress kost Craft geld. De standaardlicentiekosten voor Craft 3 zijn 299 dollar per website met één content manager en 59 dollar per jaar voor de updates. Hierbij zijn wel alle extra’s inbegrepen waaronder developer support.
  3. Geen open-source. Andere developers en content managers kunnen niet meewerken aan het verder ontwikkelen van Craft CMS.

Gezien de ontwikkelingen in de laatste paar jaar is Craft CMS een goed CMS om in de gaten te houden. De markt ontwikkelt zich snel, zo heeft Craft al een Magento vervanger: Craft Commerce.

  • Leestijd: 3 minuten

Gerelateerde berichten