Leestijd: 3 minuten | Gepubliceerd: 6 december 2018

WordPress 5.0 released – WP Gutenberg

WordPress 5.0 is vandaag gelanceerd en brengt hiermee als standaard de nieuwe Gutenberg editor. Heb jij de nieuwe editor al geprobeerd? Je kon al eerder aan de slag met de editor door de Gutenberg plugin los te downloaden in de WP repository. We leggen kort uit wat je met Gutenberg kan, en dat is echt heel veel. Je moet er vooral mee aan de slag en je creativiteit de vrij loop laten gaan.

© Frankwatching

Gutenberg Blocks

Met de visuele editor Gutenberg ga je aan de slag met ‘blocks’. Deze blokken zijn elementen die je op een pagina of in een bericht kunt slepen (drag-and-drop). Deze blokken zullen gebruikt worden voor zaken waar nu shortcodes, widgets, theme options en andere formatting-opties voor nodig zijn. Je kan niet binnen de functie the_content(); veel meer doen dan één lang tekst vlak plaatsen. Je kunt nu meerdere kolommen maken, background elementen gebruiken met tekst erop en veel, heel veel social embeds gebruiken.

Naast de standaard blocks, kun je als developer je eigen blocks toevoegen aan een theme of plugin. Custom Block Types. WordPress zet in op een meer visuele editor, een soort Visual Composer of Fusion Builder die in veel andere thema’s zitten.

Ook kan je het zien als een soort Bootstrap grid. Echter heeft WordPress ervoor gekozen om hun eigen grid te maken, zonder gebruik van een bestaand framework. Ze hebben het goed gedaan, want uit onze ervaring komt er nette HTML5 code uit de editor. De content die je met Gutenberg maakt zal dus ‘future proof’ zijn en in alle recente browsers goed weergeven worden.

Wie is Gutenberg?

De Duitser Johannes Gutenberg (ca.1397-1468) wordt de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa genoemd. Al is er een mythe die verteld wordt dat deze uitvinding ook wel eens aan Laurens Janszoon Coster (ca.1370-1439) uit Haarlem is toegeschreven.

Gelijk updaten naar WP 5! Toch?

Gutenberg wordt de nieuwe standaard editor, maar je kan altijd nog terug naar de oude vertrouwde klassieke editor. Voordat je update naar de nieuwe WP versie, zorg ervoor dat je eerst een backup maakt en daarna altijd goed test! Wij raden aan om niet gelijk te updaten maar nog even een WP 5.0.1 versie af te wachten. Er zijn veel functies in deze nieuwe WP versie veranderd en veel functies zijn ook verouderd. Zeker in combinatie met een oude PHP versie kan je site op zwart komen te staan na een update. Controleer dus altijd de software op je server en de compatibiliteit met WordPress.

Ook aan de kant van plugin bouwers kan het nodig zijn dat ze geschikt gemaakt worden voor Gutenberg. Zo is er bijvoorbeeld recent een nieuwe versie verschenen van de Yoast SEO plugin. Versie 8.0+ is al geschikt gemaakt voor Gutenberg. Niet elke plugin developer is zo snel om hun code te up daten, dus wacht rustig even af of update je site op een test locatie.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht