Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 9 november 2022

Video intro op je website

Veel websites gebruiken tegenwoordig een sfeervideo op hun homepage. Dit geeft een bezoeker gelijk een eerste indruk van je bedrijf en het ziet er mooi en leuk uit. Maar is een sfeervideo niet te zwaar voor je website? Wij zetten de voor-en nadelen voor je op een rij zodat je zelf kan beslissen of een sfeervideo iets voor jouw website is.

Eerste indruk

Binnen een paar seconden krijgt een bezoeker al een indruk van je bedrijf. Een video is makkelijker te begrijpen en toegankelijker dan een stuk tekst. Het houdt de aandacht van je bezoeker vast en ze pakken daardoor ook sneller en meer informatie op. Ook zorgt een sfeervideo dat een bezoeker zich sneller identificeert met je bedrijf.

Extra SEO

Als je ervoor kiest om je sfeervideo bij een derde partij te weergeven zorgt dit voor extra SEO. Derde partijen zoals Vimeo en YouTube maken namelijk een pagina van je video. Het is wel belangrijk dat je goed nadenkt over de titel en omschrijving van je video. Vergeet ook niet om je website en social media links te melden in de omschrijving.

Aantrekkingskracht

Met een sfeervideo trek en behoud je de aandacht van de bezoeker langer. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen 10% onthouden van wat ze horen, 20% met wat we lezen en 70% met wat we zien. Videocontent blijft dus langer en beter hangen.

Groot nadeel: Langere laadtijd

Een sfeervideo kan ervoor zorgen dat je website langzamer laadt. Wij raden aan om daarom een derde partij zoals Vimeo en YouTube te gebruiken om je video te laden. Dit omdat je video op een veel krachterige server wordt gehost. Je laadtijd is veel korter dan als je zelf een mp4 bestand op je website uploadt.

Het is een kostbare investering

Het maken van een sfeervideo kost tijd en geld. Van een script tot aan editen: er komt veel bij kijken. Een introductie tekst is veel goedkoper en het schrijven ervan kost een stuk minder tijd. Is een sfeervideo deze investering waard?

Stel je zelf de volgende vragen:

  • Vind jet het belangrijk om je bedrijfscultuur te laten zien?
  • Wil je graag kort weergeven waar je bedrijf voor staat?
  • Vind je het lastig om je bedrijf/merk te omschrijven in geschreven taal?

Als je bij een of meer vragen ja hebt beantwoord dan is een sfeervideo zeker het overwegen waard.

Geen CTA’s en moeilijk te wijzigen

Met een introductietekst kan je makkelijker CTA’s (Call To Actions) knoppen plaatsen, bij een sfeervideo is dit een stuk lastiger moet je ervoor zorgen dat je homepage helder en duidelijk is zodat je bezoekers gelijk weten waar ze moeten klikken.

Daarnaast is een sfeervideo moeilijker aan te passen dan een introductietekst. Zorg er dus voor dat de sfeervideo geen actualiteiten bevat maar alleen algemene informatie die langere tijd van toepassing zijn.

Niet geschikt voor al je bezoekers

De aandachtsboog van je bezoekers is kort en er zijn daardoor ook bezoekers die juist snel iets willen opzoeken of juist willen lezen i.p.v. kijken. Een sfeervideo kan dan leiden tot minder conversie. Maar aan de andere kant kan het juist meer bezoekers opleveren omdat jouw website wel hun cup of tea is. Zorg er in elk geval voor dat je sfeervideo kort en bondig is.

Conclusie: Een sfeervideo kan zeker een aanwinst zijn voor je website als het maar een functie heeft. Je kan op meerdere pagina’s video’s plaatsen om zo de binding tussen jouw en je bezoekers te versterken.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht