Leestijd: 2 minuten | Gepubliceerd: 8 juli 2020

Wat is Rubber Duck Debugging?

‘Alle eendjes zwemmen in het water, Falderalderiere, falderalderare.’ Is waarschijnlijk wat bij je opkomt als je een badeend ziet. Voor programmeurs heeft een badeend een heel andere betekenis. Heb je je wel eens afgevraagd waarom er soms badeenden te vinden zijn op de bureau’s? Dit is omdat programmeurs verassend genoeg support ondervinden van deze eenden. Waarom? Het is behoorlijk simpel: door een probleem hardop en op een simpele manier aan iets of iemand uit te leggen, is de kans groot dat je in een helder moment een antwoord op de puzzel vindt. Omdat programmeurs niet hun collega‚Äôs willen lastig vallen gebruiken ze hiervoor een levenloos voorwerp. De badeend kwam toevallig in de belangstelling door het boek: ‘The Pragmatic Programmer’ waarin de schrijver een badeend gebruikt om zijn code (stap voor stap) aan uit te leggen in spreektaal. Eendjes (en andere voorwerpen) snappen de ingewikkelde programmeertaal niet, door de code in spreektaal uit te leggen aan je badeend zakt je denktempo en daarmee je frustraties en vind je gemakkelijker een oplossing.

Wil je even met me rubber ducken?

Als je omgeving niet geschikt is om hardop tegen te praten, dan is een email schrijven nog een goede optie. Door alles op papier te zetten krijg je je gedachten op orde en is de kans groot dat je de oplossing vindt zonder de email te hoeven versturen. Deze truc werkt trouwens niet alleen bij programmeurs maar ook bij andere vraagstukken en het schrijven van teksten. Je hebt dus geen bad nodig om een rustgevend gevoel te krijgen van je badeend. Koop dus de mooiste en liefste badeend die je kan vinden en open your mind.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht