Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 20 juni 2017

Domeinnaam al geregistreerd of in quarantaine?

Er is maar een beperkte beschikbaarheid aan domeinnamen. Zo is er maar één Webcreationz.nl. Voorkom dat iemand anders een soortgelijke domeinnaam heeft en wees de eerste met dé domeinnaam die bij jouw bedrijf hoort. Wij adviseren altijd om ook gelijk de .com extensie te registeren. Maar wat doe je als je domeinnaam is geregistreerd door iemand anders?

Rechten van de domeinnaamhouder

Zodra je de eerste bent die een domeinnaam registreert, heb je automatisch rechten. Een domeinnaam opeisen kan doorgaans niet tenzij er inbreuk wordt gemaakt op iemand zijn rechten. Een merk als Apple kan makkelijker alle domeinextensies wettelijk opeisen vanwege de gedeponeerde bedrijfsnamen die zij hebben.

Registreren van een domeinnaam

Zodra je weet wat je bedrijfsnaam is moet je meteen een domeinnaam registeren. Registreer in ieder geval een .nl of een .com domeinnaam. Bestaat je bedrijfsnaam uit meerdere woorden, overweeg dan om een domeinnaam zonder en met streepje te registeren. Je hoeft deze domeinnamen natuurlijk niet te gebruiken maar je kan ze ook inzitten om door te verwijzen naar je belangrijkste website.

Als je merkt dat iemand jouw domeinnaam ongeoorloofd gebruikt, dan moet je de volgende stappen ondernemen:

  • Bewijs verzamelen: maak foto’s of screenshots van de website die gekoppeld is aan de misbruikte domeinnaam.
  • Heb je alleen de bedrijfsnaam en niet de domeinnaam, dan heb je bij een particulier die de domeinnaam gebruikt geen rechten. Mocht de domeinnaam door een ondernemer worden gebruikt en het misbruikt jouw bedrijfsnaam, dan heb je in dit geval wel rechten.
  • Wie heeft de domeinnaam geregistreerd? Dit kan je bijvoorbeeld eenvoudig opzoeken bij whois.domaintools.com. Is de domeinnaam geregistreerd bij een bedrijf, kijk dan bij de KvK wie de eigenaar is.
  • Noteer wat je eisen zijn en waarom. Wat is je doel? Je mag in ieder geval eisen dat je domeinnaam niet meer op deze manier misbruikt wordt. Denk na over een schadevergoeding.
  • Schrijf een brief. In de brief noteer je jouw geleden schade en welke eisen en/of oplossingen je hebt. Voeg bewijslast toe zodat het duidelijk is dat jouw domeinnaam ongeoorloofd gebruikt wordt. Geef een duidelijke deadline met een uiterste reactiedatum. Dit om te voorkomen dat ze niet hoeven te reageren.
  • Bied een schikking aan als je een snelle oplossing wilt. Gaat het je alleen om het ongeoorloofd gebruik dan kan je een schikking aanbieden. Noteer wel duidelijk dat je alle schade zult verhalen, als ze niet akkoord gaan met de schikking.

Het is verstandig om een domeinnaam meteen te registeren als je interesse toont of als deze nog vrij is. Er zijn namelijk meer kapers op de kust. De zogenoemde domeinnaamkapers kunnen precies zien welke domeinnamen gezocht worden. Deze kapers kopen domeinnamen op en verkopen deze dan door. De domeinnaam waar jij interesse in hebt kan daardoor een stuk duurder uitvallen.

De prijs van je domeinnaam mag wel iets duurder zijn als je merk erin voorkomt of de domeinnaam tijdelijk in quarantaine heeft gestaan. De kapers hebben je domeinnaam dan expres gekaapt. Het moet wel een redelijke prijs blijven, ze mogen niet de hoofdprijs vragen omdat jij de rechten hebt op die domeinnaam. Doorgaans kost een kortere domeinnaam wel meer dan een langere url als deze al is geregistreerd. Als je een nieuw domeinnaam koopt, dan is de prijs altijd gelijk, onafhankelijk van het aantal karakters. Zorg voor een goede hostingpartij die je hierbij kan helpen of neem even contact met ons op.

Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

    verplicht
    verplicht
    verplicht