Leestijd: 4 minuten | Gepubliceerd: 13 februari 2018

Een interaction designer zorgt voor een effectieve website

Een goed interactieontwerp leidt tot een effectieve en gebruiksvriendelijke website. Maar wat is een interactieontwerp? Een interactieontwerp toont en beschrijft hoe de interactie tussen de websitebezoeker en de website verloopt. Waar staat alles? Hoe werkt het en waarom staat het daar? Een interactie geeft antwoord op deze vragen en voorkomt dat er onnodig tijd (en geld) wordt verspild.

Een interactieontwerper bepaald de meest efficiënte sitestructuur

Maar waarom een interactieontwerper inschakelen? Je hebt toch al een sitestructuur? Maar een interactie ontwerp zorgt ervoor dat ideeën kunnen worden uitgeprobeerd, dat de vormgever zich alleen hoeft te richten op de creatieve kant en dat de bezoekers al een behoorlijk compleet conceptplaatje zien van je toekomstige site.

Wat doet een interactieontwerper nog meer?

 • Regelt de primaire taken van de doelgroep. Wat zijn de doelen van de bezoekers? Vaak heeft de interactieontwerper hiervoor contact met de communicatie- en marketingspecialisten van het bedrijf.
 • Sitemap opstellen. Samen met de webredactie of de informatiearchitect wordt gekeken naar de inhoud van de website en een sitemap opgesteld.
 • Wireframes maken. Dit is de belangrijkste reden om een interactieontwerper in te huren. Hij maakt schematische tekeningen van de toekomstige website.
 • User scenarios ontwikkelen. Welke stappen doorloopt de bezoeker om zijn doel te bereiken? Door gebruik te maken van wireframes worden de belangrijkste stappen van de bezoeker uitgewerkt in klikpaden.
 • Flowcharts creëren. Flowcharts beschrijven alle mogelijke routes die de bezoeker kan nemen en geeft zo inzicht in niet-lineaire processen.
 • Met Paper prototypes de usability van de website testen. Paper prototypes zijn vaak geprinte wireframes waarmee verschillende schermvarianten worden getest. Tijdens het testen worden meestal meteen aanpassingen gedaan om zo het gevolg te zien.

Wat zijn de voordelen om een interactieontwerper in te huren?

 • Een interactieontwerper houdt zich alleen bezig met de gebruikerservaring. Hij kijkt dus alleen naar de effectiviteit en gebruiksvriendelijkheid.
 • Wireframes geven de klant een duidelijk beeld van de content. Dit in tegenstelling tot een papieren document van het project. Papieren content is absoluut nog nodig i.v.m. de overzichtelijkheid maar onze ervaring is dat wireframes veel duidelijker zijn voor de klant. Het ziet de content, doorloopt de processen en het geeft de meta- en hoofdnavigatie weer.
 • Het geeft nieuwe inzichten voor het functioneel ontwerp. Het functioneel ontwerp omschrijft de (technische) werking van de website. Je kan wel een beschrijving op papier zetten maar in de praktijk kan het zijn dat dit niet werkt. Als het functioneel ontwerp is uitgetekend door de ontwerper dan kunnen er onderdelen ontbreken.
 • De vormgever kan zich weer richten op zijn taken. Namelijk het leveren van design. Met wireframes kan de vormgever daarmee aan de slag. Hij hoeft zich dus minder met de content en usability bezig te houden.
 • De interactieontwerper is het aanspreekpunt voor het webproject. Hij heeft inzicht in de wensen van de klant en communiceert met alle betrokken partijen. Er is dus één centraal persoon die ervoor zorgt dat alles op zijn pootjes terecht komt. Dit zorgt voor duidelijkheid en effectiviteit.
 • Doordat je een interactieontwerper gebruikt krijg je al snel inzicht in je toekomstige site. Hierdoor voorkom je verspilling van tijd en geld. Dit geldt niet alleen voor grote bedrijven maar ook voor kleinere. De budgetten zijn natuurlijk anders maar ook met een klein budget kun je grote stappen maken met een interactieontwerp. Je website maakt of breekt je bedrijf omdat dit je communicatiemiddel is met je bezoekers. Dus je website moet de content op de juiste plek hebben staan, een logische navigatie en een goede gebruiksvriendelijkheid hebben. Natuurlijk zijn design, content en techniek heel belangrijk maar de effectiviteit zorgt ervoor dat je je doelstellingen behaald.
Bas ten Broeke
Wij zijn er voor al jouw vragen

Neem contact op als je vragen hebt over het blogartikel of als je een bijzonder project hebt waarbij onze expertise van pas kan komen. Wij staan klaar om je verder te helpen!

  verplicht
  verplicht
  verplicht